Arona haalt 1.335 kilo afval op in een beschermd natuurgebied

Geschreven op 17-08-2021


Een fauteuil, een bank, de overblijfselen van een barbecue, een schommelstoel, banden en zelfs een motorfiets, evenals tal van kunststoffen en glas. Dat is wat het team van twee biologen en zeven arbeiders, die deelnemen aan een sociaal werkgelegenheidsprogramma dat zes maanden duurt, reeds aan afval hebben opgehaald.

De gemeente Arona heeft namelijk het initiatief genomen om een ​​gebied van hoge etnografische en natuurlijk waarde in kaart te brengen. Het gaat om de regio die loopt van het strand van Las Burras naar het speciale natuurreservaat Malpaís de Rasca en tussen Las Galletas en de Montaña Amarilla. Met nog een paar weken te gaan voordat het project klaar is, is er ruim 1.335 kilo afval van allerlei aard ingezameld, waarvan 650 kilo glas, 325 kilo plastic en 15 kilo papier.

Het is niet alleen de bedoeling om het gebied schoon te maken, maar ook om te weten wat voor soorten afval op deze plek achterblijven (puin, huishoudelijke artikelen ...), in welke hoeveelheden en op welke punten, met als doel de verspreiding van dit afval te stoppen en de aantasting van het landschap te voorkomen.

Het beschermde gebied heeft een oppervlakte van 315 hectare, maar de gemeenteraad van Arona heeft in het verleden gevraagd om het met 50% uit te breiden tot 475 hectare en het te beschermen tegen de stedelijke druk aangezien het een gebied is van geologische, landschappelijke, natuurlijke en etnografische waarde.

De burgemeester van Arona, José Julián Mena, legde het enorme belang van de kustlijn uit en dat dit de enige manier is om schoonmaakmaatregelen uit te voeren, maar ook om het bewustzijn te vergroten van de inwoners en de bezoekers voor het behoud van deze mooi natuurzone.

Typerend voor het natuurreservaat Malpaís de Rasca zijn de kegels van kleine vulkanen die boven het landschap uitsteken tussen de lavamassa’s in het gebied langs de zee. De streek vertoont de karakteristieken van verschillende vulkaanuitbarstingen van het basalt-type. Het huidige beeld is gevormd door lavastromen van ongeveer 500.000 jaar geleden.