Dronebasis op Lanzarote om de Canarische Eilanden te beveiligen

Geschreven op 18-08-2021


Defensie richt een dronebasis in op Lanzarote, de Predator B dronebasis, om de Canarische Eilanden te beveiligen tegen mogelijke oorlogsconflicten in de West-Afrikaanse Sahel, die een nest van terroristen is geworden onder leiding van Al Qaeda.

Squadron 233 van de luchtmacht zal de leiding hebben over de vier Predator B drones die door de Spaanse regering zijn aangekocht. Het dronebeheer zal worden uitgevoerd via een satellietverbinding vanaf de basis Talavera La Real in Badajoz.

De luchtmacht heeft twee vliegbases in Gando (Gran Canaria) en Lanzarote. Het vliegveld van Lanzarote heeft NR5-systemen, die het mogelijk maken om ISR-missies uit te voeren bij tactische en strategische manoeuvres en operaties. Met ISR-systemen kan belangrijke informatie verkregen worden die de nationale veiligheid en de militaire leiding nodig hebben om bepaalde strategische beslissingen te nemen.

De autonomie van de Predator B drones maakt bewakings- en preventieacties mogelijk van de landen die grenzen aan Mauritanië en Senegal (Mali, Niger of Burkina Fasso) tot aan de Golf van Guinee.

Elke drone kost meer dan 9 miljoen euro en hoewel de regering ze ongewapend heeft gekocht, kunnen op elk moment raketten worden geladen. De romp is 11 meter lang en de spanwijdte is 2 meter. Hij weegt 2,2 ton en vliegt met 445 kilometer per uur. De Predator B behoort tot de familie van onbemande luchtvaartuigen, met de capaciteit om meer dan 24 uur achter elkaar te opereren en informatie in realtime te verzenden.