Verschillende branduitbraken op Tenerife, Gran Canaria en La Palma

Geschreven op 19-08-2021De zeer hoge temperaturen en de krachtige wind, samen met de lage relatieve vochtigheid hebben dinsdag geleid tot de activering van de maximale waarschuwing voor het risico van (bos)branden in Tenerife, Gran Canaria, La Palma, La Gomera en El Hierro. De burgers werd gevraagd extreem voorzichtig te zijn om brand te voorkomen.

Zo waren er minstens vijf branduitbraken in La Matanza, La Orotava, Tacoronte, Teror en Agüimes, die gelukkig vrij snel onder controle waren maar veel erger was de branduitbraakk in de gemeenten El Paso en Los Llanos de Aridane op La Palma, die heel wat materiële schade heeft veroorzaakt. Enkele tientallen woningen zijn getroffen en meer dan honderd bewoners werden geëvacueerd.

In de afgelopen dagen was de cocktail van ongunstige weersomstandigheden de perfecte verklaring van de verschillende uitbraken en experts hebben het dan over de ‘triple 30-regel’. Concreet betekent dit een temperatuur boven de 30ºC, windstoten van meer dan 30 km/u (er waren af ​​en toe windstoten van meer dan 70 km/uur) en een relatieve vochtigheid van minder dan 30%. Deze omstandigheden verhogen het gevaar op het ontstaan ​​van branden en bemoeilijken de bluspogingen aanzienlijk.

De periode van intense hitte neemt ondertussen af en het directoraat-generaal Veiligheid en Noodsituaties van de Canarische Eilanden zal de risiconiveaus de komende uren verminderen. De situatie blijft echter zeer gevaarlijk in de bergen. Daarom zal de overheid bepaalde paden en wegen in de bergen afsluiten om risicovolle situaties te voorkomen en zal er een verbod zijn op verschillende vrijetijdsactiviteiten en werken in bos- en landelijke omgevingen.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).