De meest verstikkende hittegolf die de Canarische Eilanden hebben meegemaakt

Geschreven op 20-08-2021Na een aantal verstikkende dagen en nachten is de hitte stilaan afgenomen. Er werden recordtemperaturen op de Canarische Eilanden opgemeten en dit was de zwaarste hittegolf in de geschiedenis van de archipel, tenminste in de afgelopen 45 jaar.

Gedurende meer dan drie dagen werden maximale dagtemperaturen van 44 en 45 graden bereikt, vooral op de zuidelijke en westelijke hellingen van de eilanden met een groter reliëf. Wat niet alleen betekent dat dit de eerste hittegolf was, die de Canarische Eilanden in de afgelopen zes jaar hebben meegemaakt, maar dat het ook de meest verstikkende was van de 37 die er sinds 1975 zijn voorgekomen.

De hittegolf die tot dusver het vorige record voor maximale temperatuur op zijn naam had staan, vond plaats tussen 25 en 27 juni 2012 toen er temperaturen van 39 graden Celsius werden gehaald. Naast de zes graden verschil trof deze hittegolf slechts één provincie en duurde drie dagen. De huidige hittegolf treft beide provincies en zal naar verwachting vier of vijf dagen duren, hoewel dit nog moet worden bevestigd.

Wat vooral ook de aandacht van de meteorologen heeft getrokken, waren de hoge temperaturen die 's nachts werden geregistreerd. Bijna overal op de eilanden daalde het kwik ’s nachts niet onder de 25°C, merkte de territoriale directeur van Aemet, Víctor Quintero, op en op sommige plaatsen bleef het zelfs meer dan 30°C, wat niet normaal is, aldus Quintero.

Het aantal hittegolven is de laatste jaren opmerkelijk gestegen, in die mate dat er tussen 1996 en 2015 24 hittegolfven zijn geweest, terwijl dat er tussen 1976 en 1995 slechts 13 waren, zegt Abel López, geograaf aan de Universiteit van La Laguna. Alles wijst erop dat we zullen moeten wennen aan deze steeds frequentere en intensere periodes van hitte. Tot nu toe was dit fenomeen zeldzaam omdat de meeste hitteperiodes korter duurden dan 3 dagen.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).