Prijsstijging van de elektriciteit op de Canarische Eilanden heeft ook invloed op andere produkten

Geschreven op 21-08-2021De stijging van de prijs van elektriciteit is niet alleen te merken aan de rekening die de Canariërs elke maand moeten betalen voor hun elektriciteitsverbruik, maar ook aan de kosten van enkele van de meest voorkomende produkten in het winkelmandje.

De ‘Organización de Consumidores y Usuarios’ (OCU) waarschuwt dat de escalatie van energie en brandstoffen nu al gevolgen heeft voor het budget dat huishoudens aan voedsel besteden. Op de Canarische Eilanden is de prijs van olie dit jaar reeds met 13,6% gestegen, maar ook andere produkten hebben een zeer aanzienlijke stijging meegemaakt. Water, frisdranken en sappen kosten vandaag 4,2% meer dan begin 2021, terwijl de stijging van brood 1,5% bedraagt, ze blijkt uit gegevens van de Consumentenprijsindex.

Maar wat is de reden dat de toename van elektriciteit en brandstoffen uiteindelijk de prijs van deze produkten beïnvloedt? De verklaring is eenvoudig, de stijgende kosten van benzine en energie verhogen de productiekosten van de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de productie en transport van deze producten, wat uiteindelijk een impact heeft op hun uiteindelijke verkoopprijs.

Zo zijn niet alleen de prijzen van olie, water of brood gestegen, maar ook andere voedingsmiddelen zoals rundvlees met 1,4%, koffie en cacao met 1,6%, zuivelproducten met 0,9% en vers fruit met 0,7%.

De stijging van de prijzen van electriciteit en basisvoedselproducten hebben een grote impact op de economie van veel gezinnen, vooral die in een meer kwetsbare situatie. De OCU verzekert dat het scenario "zeer zorgwekkend" is, aangezien het vooral de kleinverbruiker treft. Volgens de berekeningen van deze instantie heeft 75% van de Canariërs de afgelopen maanden een inkomensverlies geleden als gevolg van de crisis.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).