La Palma geeft de strijd voor de Thirty Meter Telescope (TMT) niet op

Geschreven op 24-08-2021


Het Hooggerechtshof van Santa Cruz de Tenerife heeft de klacht van de milieuactivistengroep Ben Magec gedeeltelijk ontvankelijk verklaard in haar poging om de bouw van de Thirty Meter Telescope (TMT), die de grootste wetenschappelijke infrastructuur in de geschiedenis van Spanje zou worden, tegen te houden op La Palma.

Aan de ene kant heb je de tegenstanders, die alle mogelijke middelen aanwenden om te voorkomen dat de TMT op de Roque de los Muchachos zal worden geïnstalleerd en aan de andere kant de voorstanders zoals het internationale consortium dat de reuze telescoop promoot, de Cabildo van La Palma en het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC). Deze drie entiteiten hebben reeds aangegeven in beroep te zullen gaan tegen het vonnis van het Hooggerechtshof van de Autonome Gemeenschap.

De directeur Christophe Dumas, die het ganse TMT-project begeleidt, verklaarde dat het hele administratieve proces op een transparante en legale manier is verlopen. Een visie die ook justitie deelt aangezien de milieueffectenrapporten hebben aangetoond dat de installatie van de telescoop de natuurlijke omgeving niet zal aantasten.

De onenigheid vloeit voort uit de overeenkomst van het IAC en het consortium voor de concessie van de grond voor de TMT. Volgens de milieuactivisten moet deze overeenkomst worden nietig verklaard, wat in feite ook gebeurd is door het vonnis, aangezien La Palma slechts plan B is en de voorkeur van de promotors uitgaat naar Hawaï. De IAC verdedigt echter dat het noodzakelijk is om een ​​landconcessie te hebben om het internationale orgaan van de TMT te overtuigen een gunstig besluit te nemen voor de installatie op La Palma.

Er moet aan worden herinnerd dat de inheemse gemeenschap van Hawaï zich ook heeft verzet tegen de installatie van de TMT op de berg Mauna Kea, die als een "heilige" plaats wordt beschouwd volgens de culturele voorschriften. In de loop der jaren zijn er reeds massademonstraties geweest om te voorkomen dat de TMT er gebouwd zou worden.

Op La Palma daarentegen heeft het project de steun van bijna gans de bevolking. Zoals Dumas verklaarde, blijkt uit de laatste twee onderzoeken, die door het consortium zijn uitgevoerd, dat 94% van de Canarische Eilanden groen licht geeft voor de TMT op La Palma, rekening houdend met het feit dat dit vele lokale jobs zou creëren gedurende de 10 jaar van de constructie, maar ook nadien wanneer de reuze telescoop operationeel zal zijn.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).