Protestactie ‘Raak niet aan onze natuurlijke zwempoelen’ kan rekenen op veel steun

Geschreven op 25-08-2021


Pablo Martín, een jongeman uit Tenerife, is een protestactie gestart op het platform ‘change.org’ tegen het ‘Plan Director de los Charcos de Marea’ van het Ministerie van Toerisme van de Canarische Eilanden, dat tot doel heeft de natuurlijke zwembaden toegankelijker te maken voor het toerisme en waarvoor een budget van 30 miljoen euro werd vrijgemaakt.

‘Raak niet aan onze natuurlijke zwembaden’ is het motto van het initiatief gepromoot door Martín, een zeebioloog, gespecialiseerd in de biodiversiteit en het natuurbehoud, die niet wil dat er aanpassingen gebeuren aan de zwempoelen van grote natuurlijke rijkdom op de eilanden.

De regionale overheid registreerde 492 natuurlijke zwembaden op de archipel, waarvan ze er 117 probeert toegankelijker te maken : 61 op Tenerife, 18 op Fuerteventura, 11 op Lanzarote, 10 op Gran Canaria, 8 op La Palma, 8 op El Hierro en 1 in La Gomera.

Reeds meer dan 11.000 Canariërs steunen de protestactie van Martín en willen niet dat deze zwembaden te lijden krijgen onder de impact van het toerisme.

Ik had deze commotie niet verwacht. Ik maakte wat posts voor de weinige volgers die ik toen had op de sociale media en in een mum van tijd was het overal gedeeld. Vervolgens heb ik thuis een video gemaakt die al meer dan 120.000 maal werd bekeken. En als gevolg hiervan kwam het verzoek om handtekeningen te verzamelen.

In een mum van tijd hebben we meer dan 11.000 handtekeningen verzameld en hoe meer we er hebben, hoe beter. Ondertussen heb ik een uitnodiging gekregen van het Departement Toerisme om een vergadering bij te wonen. Dat is al een eerste stap en zodra ik meer informatie heb, zal ik deze delen op de sociale media en via het platform.

Ik ben een liefhebber van natuurlijke zwempoelen en hoe toegankelijker een site is, hoe meer bezoeken deze krijgt. De voortdurende aanwezigheid van mensen, die niet weten hoe ze van de natuur moeten genieten, kan het ecosysteem in gevaar brengen. Er zijn ook enkele plassen die erg gevaarlijk zijn en je moet de getijden goed kennen om erin te kunnen zwemmen.

Ik zou graag hebben dat die 30 miljoen euro gebruikt gaat worden voor instandhoudings- of verspreidingsmaatregelen. Of zelfs om de lokale infrastructuur te verbeteren, want uiteindelijk zijn het de toeristische gebieden die de meeste investeringen vergen. Met minder dan een miljoen euro kan de overheid vele wetenschappelijke studies financieren en duurzame banen creëren in lijn met een duurzame toekomst door te zorgen voor ontwikkeling, natuur en toerisme. We moeten het model veranderen en ik hoop dat deze campagne daartoe bijdraagt, aldus Martín.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).