Opnieuw zwemmen er jonge hondshaaien in El Médano

Geschreven op 07-09-2021Al minstens drie zomers is het strand van El Médano, in de zuidelijke gemeente Granadilla, het toneel van een merkwaardig natuurverschijnsel. In een zeer specifieke hoek van deze drukke zuidelijke kustlijn zwemt een nest babyhondshaaien op slechts een paar meter afstand van honderden zwemmers.

Het gebeurde praktisch dagelijks gedurende de maand augustus en de jonge haaien hielden er niet mee op ondanks de talrijke toeschouwers die naar dit unieke mariene 'kinderdagverblijf' kwamen kijken, naast de pilaren van het hotel Médano. In die hoek waar het water amper een halve meter diep is, zwemmen tegenwoordig zes baby hondshaaien die zo'n 30 centimeter lang zijn.

Zeebioloog Jacobo Marrero, doctor in de mariene biologie van de universiteit van La Laguna, erkende dat hij niet op de hoogte was van dit fenomeen in El Médano, maar wees er desalniettemin op dat het gebruikelijk is dat hondshaaien worden gezien aan de stranden van Las Gaviotas en Benijos.

Het eerste dat moet worden verduidelijkt, benadrukte Marrero, is dat er geen veiligheidsprobleem is. Deze jongen zijn ongevaarlijk als ze met rust worden gelaten. Bovendien hebben ze amper tanden. Sterker nog, er is hier nog nooit een incident geweest tussen een babyhaai en zwemmers. Als ze zich meestal in een bepaalde zone bevinden is dat omdat het een plek is waar ze zich veilig voelen, ze worden beschermd tegen roofdieren en vissers en ze hebben genoeg voedsel.

Er is ook geen risico dat de moederhondshaai in de omgeving rondsnuffelt aangezien het de gewoonte is van een volwassen vrouwtje van deze soort om het strand te naderen om te baren en vervolgens de nakomelingen volledig te negeren. Ze moeten overleven zonder de bescherming of hulp van hun ouders, aldus Marrero.

De hondshaai (Galeorhinus galeus) is een zilvergrijze vis die behoort tot de haaienfamilie. Hij kan maximaal 2 meter groot worden en kan tot 45 kilo wegen. De hondshaai leeft in de buurt van kustgebieden op zandbodems. Hij wordt zeer gewaardeerd door vissers omdat het vlees het hoofdingrediënt is van een zeer populair gastronomisch gerecht op de eilanden: de ‘tollos’.

Dit typische product van de meest traditionele Canarische keuken bestaat uit een reeks reepjes die het resultaat zijn van het snijden van de hondshaai en worden opgehangen en gedroogd in de zon.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).