Het Verenigd Koninkrijk investeert in 's werelds grootste robottelescoop op La Palma

Geschreven op 09-09-2021In het Roque de los Muchachos Observatorium, dat een van de belangrijkste enclaves voor waarnemingen van het heelal ter wereld is geworden, zal binnenkort een nieuwe telescoop worden geïnstalleerd. Het gaat om een robottelescoop die waarnemingen doet zonder tussenkomst van een mens.

Het project wordt gepromoot door het ‘Instituto de Astrofísica de Canarias’ (IAC), de ‘Universidad de Oviedo’ en de ‘Universidad John Moores in Liverpool. Het Verenigd Koninkrijk heeft ingestemd met een bijdrage van ongeveer 4,6 miljoen euro om deel uit te maken van het internationale consortium dat het apparaat promoot.

Met deze nieuwe telescoop met een diameter van vier meter is het de belangrijkste in zijn categorie en blijven de Canarische eilanden duidelijk inzetten op astrofysica en astronomie, zo verklaarde Carlos Navarro, directeur van het ‘Agencia Canaria de Investigación, Innovación y Sociedad de la Información’ (ACIISI). Hij benadrukte dat het observatorium op La Palma een van de belangrijkste ter wereld is geworden en ook kandidaat is om de ‘Thirty Meter Telescope’ te herbergen, de grootste spiegeltelescoop ter wereld met een gesegmenteerde hoofdspiegel van 30 meter diameter.

De robottelescoop zal onderzoek doen naar belangrijke fysieke verschijnselen op het gebied van zwaartekrachtgolven, planeten buiten het zonnestelsel en supernova's. Het project vereist technologische vooruitgang op het gebied van optica, mechanica, elektronica en software om een robuust, betrouwbaar en efficiënt besturingssysteem te ontwikkelen. Het is dus een "innovatief" initiatief in verschillende aspecten, die referentienormen voor de toekomst kunnen worden.

Het totale kostenplaatje bedraagt 28 miljoen euro en de inbreng van het Verenigd Koninkrijk is cruciaal geweest om het project te kunnen voltooien. Het feit dat de telescoop vanop een afstand kan worden bediend, heeft enorme voordelen en kan synergieën met internationale onderzoeksteams tot stand brengen, aldus Navarro.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).