Exodus van jonge mensen uit Tenerife: ze kunnen geen huis meer huren of kopen

Geschreven op 08-09-2021Het vinden van een fatsoenlijke (huur)woning op Tenerife is de afgelopen jaren een hele prestatie geworden. De constante groei van de vakantiesector – uitgezonderd de laatste 16 maanden wegens corona - en de toename van de vraag naar de verkoop van woningen doen de prijzen stijgen voor die eilandbewoners die een woning of appartement moeten huren of een aanbetaling willen doen voor de aankoop. Bovendien staan de banken nog maar een lening toe van 70 tot 80% van de verkoopprijs.

En het is dat de situatie enkel maar lijkt te verslechteren nadat vastgoedportaal Fotocasa aan het licht bracht wat velen al een tijdje hadden voorspeld: de huur is in vijf jaar met bijna 30 procent gestegen voor de bewoners van de archipel. Zoals vorige week werd aangekondigd door zijn woordvoerder, María Matos, heeft Spanje ongekende prijsstijgingen ondergaan, hoewel in steden als Madrid en Barcelona de opwaartse trend van de huurprijzen wat is afgenomen in 2020.

De huurprijzen variëren echter per regio, en in het geval van de Canarische Eilanden was de stijging het meest uitgesproken, samen met de Valenciaanse Gemeenschap. Zo moesten de Canariërs in 2016 gemiddeld 514 euro per maand betalen voor de huur van een huis van 80 vierkante meter. In 2021 kost dezelfde woning 766 euro per maand, zo blijkt uit het onderzoek.

Dat ervaarde ook Abimael Hernández die een paar maanden geleden besloot om om werkredenen met zijn vriendin naar het grootstedelijk gebied van Tenerife te verhuizen. Ze waren op zoek naar een normaal appartement zonder bijzonderheden. De harde realiteit van de extreem hoge prijzen dwong hen ertoe te kiezen om een ​​huis te delen met twee andere huurders, die in dezelfde omstandigheden verkeerden.

Ze overwegen nu om te verhuizen en werk te gaan zoeken op het vasteland, net zoals vele jonge studenten verkiezen om na hun studies niet terug te keren naar de eilanden.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).