Iván Chirivella, de Canariër die twee 9/11-terroristen leerde vliegen

Geschreven op 12-09-2021Er zijn momenten die, hoe graag je dat ook zou willen, nooit worden vergeten zoals de aanslagen die plaatsvonden op 11 september 2001 in New York met de val van de Twin Towers van het World Trade Center als gevolg van een meervoudige terroristische aanslag. Deze gebeurtenis neemt 20 jaar later nog steeds een prominente plaats in in ons collectieve geheugen.

En niet in het minst bij de Canariër Iván Chirivella, vlieginstructeur van beroep. Hij werd geboren in Las Palmas de Gran Canaria in 1976 en heeft zijn hele leven aan vliegtuigen gewijd. Na zijn opleiding vertrok hij naar de Verenigde Staten, waar hij werkte als vlieginstructeur aan de Jones Aviation Academy, gevestigd in de staat Florida.

Op de ochtend van 9/11 hoorde hij op de televisie het bericht over de aanslag. Hij wist niet dat zijn leven vanaf dat moment drastisch zou veranderen.

Korte tijd later werd hij gecontacteerd door de FBI omdat ze geïntereseerd waren in de opleidingsdossiers van Mohamed Atta en Marwan Al Shehhi, over wie niets op televisie was gezegd. Na de eerste onderzoeken door de autoriteiten bleken deze twee personen de grootste vijanden van de hele wereld te zijn. Zij zaten aan het stuur van de 2 vliegtuigen die de Twin Towers doorboorden.

De FBI had Mohamed Atta en Marwan Al Shehhi al geïdentificeerd als leden van een terroristische organisatie, het enige wat ontbrak was te weten wie er nog meer betrokken waren bij het plannen van de aanslagen. Want wat bleek nu, Chirivella had de twee leren vliegen.

De grond zakte onder zijn voeten weg op het moment waarop hij te horen kreeg dat zij de daders van de aanslag waren. Voor hem waren het 'normale individuen' die abnormaal gedrag niet op prijs stelden en nooit iets slechts over de Verenigde Staten hadden gezegd.

Chirivella had uiteraard niets met de aanslagen te maken maar voelde zich lange tijd erg schuldig, al kon hij niet weten dat hij twee fundamentalisten had opgeleid tot piloot.

Toch is zijn leven sinds die dag nooit meer hetzelfde geweest. Toen hij enkele jaren later zijn werkvergunning in Amerika wilde verlengen, werd dat plotseling geweigerd. Chirivella weet nog altijd niet of dit puur toeval is of toch een gevolg van 9/11.

Aanvankelijk vreesde hij dat het feit, dat zijn naam verbonden is met de Twin Towers, hem professioneel zou raken, maar hij vond al snel werk bij een bedrijf in Italië, dat later zou worden overgenomen door de luchtvaartmaatschappij Vueling.

Zijn leven lijkt onvermijdelijk met 9/11 verbonden en zaterdag was opnieuw een erg moeilijke dag voor Chirivella, maar ondertussen gaat het goed met hem en kijkt hij met een positieve blik naar de toekomst.