De Canarische Eilanden willen een nieuw Nationaal Park, dit keer op Gran Canaria

Geschreven op 12-09-2021De Cabildo van Gran Canaria en het Ministerie van ‘Transición Ecológica’ van de Canarische Eilanden hebben vrijdag hun formele voorstel gepresenteerd voor de verklaring van Guguy (Gran Canaria) als Nationaal Park.

De bijeenkomst vond plaats op het hoofdkantoor van de ‘Organismo Autónomo de Parques Nacionales’en daarin presenteerden Antonio Morales, president van de Cabildo van Gran Canaria, en José Antonio Valbuena, minister van ‘Transición Ecológica’, het initiatief.

Valbuena was optimistisch over de "absolute harmonie tussen de administraties", hoewel hij eraan herinnerde dat het verkrijgen van de officiële verklaring lang kan duren en niet gemakkelijk is. De erkenning van het laatste Nationaal Park heeft zo’n tien jaar geduurd.

Morales, die de bijeenkomst van vrijdag als "zeer positief" beschreef, hoopt nog steeds de deadlines te kunnen versoepelen. Om de procedure te versnellen, heeft hij aangekondigd dat vertegenwoordigers van de verschillende administraties de komende weken een gezamenlijk bezoek aan Guguy zullen brengen.

Gran Canaria heeft nog geen Nationaal Park, hoewel het reeds vele pogingen heeft ondernomen maar steeds op weerstand stuitte wegens meningsverschillen met de burgers en de betrokken instellingen.

De Canarische Eilanden hebben momenteel vier Nationale Parken: Timanfaya (Lanzarote), El Teide (Tenerife), Garajonay (La Gomera) en La Caldera de Taburiente (La Palma).