Het aardoppervlak van Cumbre Vieja vervormt 6 centimeter en de aardbevingen nemen in kracht toe

Geschreven op 16-09-2021De Cumbre Vieja is een actieve vulkanengroep op het zuidelijk deel van La Palma. De keten is 18 km lang en telt ongeveer 120 dicht bij elkaar gelegen vulkanen met als hoogste de Deseada, 1.945 m.

De seismische activiteit in het zuiden van La Palma ging gisteren verder met een lichte toename van de kracht van de bevingen, waarbij er één van 3,5 op de schaal van Richter werd geregistreerd en die door de bevolking werd gevoeld.

Deze aardbeving, de grootste van de 2.935 die er sinds afgelopen zaterdag werden gedetecteerd, vond plaats ten zuiden van El Paso op een diepte van negen kilometer.

Het is echter nog niet bekend of deze seismische zwerm van vulkanische oorsprong tot een uitbarsting zal leiden. Er zijn meerdere scenario's mogelijk. Maar de mogelijkheid bestaat omdat er ondertussen ook een vervorming van 6 cm. van het aardoppervlak is vastgesteld en er gisteren enkele minder krachtige aardbevingen werden geregistreerd op een diepte van één tot drie kilometer.

Deze zwerm op een diepte van 8 à 10 kilomter is de negende die zich sinds 2017 in Cumbre Vieja heeft voorgedaan, hoewel de vorigen op grotere diepte werden geregistreerd. Het magma hoopte zich op in de mantel en dringt nu binnen in het onderste deel van de aardkorst van het eiland.

Het kan tot een uitbarsting komen wanneer het aantal aardbevingen nog vergroot en in kracht toenemen, naast een grotere vervorming van het aardoppervlak en de uitstoot van bepaalde gassen.

Dit zijn enkele van de belangrijkste parameters die de vulkanologen de volgende uren en dagen nauwlettend in het oog zullen houden.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).