98-jarige geëerd voor zijn bijdrage aan het erfgoed van de traditionele Canarische spelen

Geschreven op 17-09-2021Arona heeft woensdag zijn eerste gouden medaille uitgereikt aan de heer Eduardo Oramas Alayón, een inwoner van El Fraile, voor zijn buitengewone bijdrage aan het erfgoed van de traditionele Canarische spelen, met name het ‘Juego del Palo’ en het ‘Juego de la Mano’. Maar vooral ook voor de instandhouding en culturele overdracht ervan aan de nieuwe generaties.

Evenzo zal het ‘Centro Cívico’ van El Fraile vanaf nu omgedoopt worden tot het ‘Centro Cívico Eduardo Oramas Alayón’ als extra eerbetoon.

Eduardo Oramas Alayón, 98 jaar oud, werd geboren in San Miguel de Abona in 1923 en is een leermeester van het ‘Juego del Palo’ en het ‘Juego de la Mano’ en richtte in 2005 de school voor traditionele spelen op. Hij heeft zich altijd onderscheiden als een belangrijke overdrager van de Canarische cultuur en populaire gebruiken door nieuwe generaties op te leiden en te onderwijzen.

De burgemeester van Arona, José Julián Mena, verklaarde dat de erfenis van de heer Eduardo Oramas Alayón de sleutel is tot de overdracht van onze geschiedenis en de verdediging van ons immaterieel erfgoed. Het is een eer om de eerste gouden medaille van onze gemeente te kunnen overhandigen aan de heer Eduardo, aldus Mena.

Het ‘Juego del Palo’ (Stokspel) is een oude krijgskunst die bestaat uit het scoren van slagen op elk deel van het lichaam van de tegenstander zonder echt contact te maken en tegelijkertijd zichzelf te verdedigen tegen de slagen van die tegenstander. De lengte van de stokken kan variëren van 60 centimer tot 3 meter.