Experts verwachten dat de aardbevingen op La Palma op korte termijn zullen intensiveren

Geschreven op 17-09-2021De ‘Dirección General de Seguridad y Emergencias’ van de Canarische Eilanden heeft ermee ingestemd het gele waarschuwingslicht op het eiland La Palma te handhaven omdat de seismische activiteit de afgelopen uren wat is afgenomen, hoewel de stijging van het aardoppervlak van Cumbre Vieja al meer dan tien centimeter bedraagt.

Maar waarschuwt dat de seismische zwerm aanhoudt en dat er op korte termijn een snelle evolutie kan plaatsvinden waarbij zwaardere, voelbare aardbevingen kunnen voorkomen.

Donderdag rond het middaguur heeft het ‘Instituto Geográfico Nacional’ drie aardbevingen in El Paso gelokaliseerd, twee met een intensiteit van 3,1 en een andere van 2,8 op de schaal van Richter op 7 en 9 kilometer diep, die een einde hebben gemaakt aan de relatieve inactiviteit wat betreft gevoelde aardbevingen.

Ondertussen blijft op een diepte van 1 en 3 kilometer de minder krachtige seismische activiteit verdergaan en werd er in de afgelopen 12 uur ook activiteit geregistreerd op een diepte van 4 à 5 kilometer.

De stijging van het aardoppervlak bedraagt ondertussen reeds meer dan 10 centimeter op de plaats waar de seismische activiteit wordt gemeten.

De ‘Dirección General de Seguridad y Emergencias’ verklaarde dat de continue monitoring van de activiteit nog is versterkt en dat eventuele significante veranderingen zullen worden gemeld.