Een mogelijke megatsunami is uitgesloten: de vulkaan Cumbre Vieja is stabiel

Geschreven op 19-09-2021Ondanks alle ontkenningen blijft de hoax over een vermeende megatsunami door de ineenstorting van de Cumbre Vieja-vulkaan (La Palma) zich via sociale netwerken verderzetten. Maar in werkelijkheid is er geen risico, zegt de directeur van ‘Área de Riesgos Geológicos del Instituto Volcanológico de Canarias’, Luis González de Vallejo. De vulkaan Cumbre Vieja is stabiel, zelfs bij mogelijke uitbarstingen.

20 jaar werden de burgers bang gemaakt toen sommige onderzoekers de mogelijkheid bevestigden dat een grote ineenstorting van de westflank van Cumbre Vieja zou kunnen plaatsvinden en, als gevolg hiervan, het ontstaan ​​van een megatsunami. Ondanks het feit dat deze hypothese is weerlegd door talloze onderzoekers blijven verrassend genoeg sommige media de mogelijkheid van een megatsunami aanhalen.

Maar de realiteit is heel anders. De Cumbre Vieja is stabiel, zelfs in het licht van toekomstige uitbarstingen en bijbehorende seismiciteit, volgens de geomechanische modellen en de uitgevoerde stabiliteitsanalyses.

Een uitzonderlijk krachtige aardbeving en een grote, explosieve vulkaanuitbarsting zouden tegelijkertijd moeten plaatsvinden om enig gevaar op te leveren maar die kans is extreem klein, volgens de geologische gegevens van dit soort gebeurtenissen op het eiland, zegt González de Vallejo.