Vulkaanuitbarsting op La Palma (video)

Geschreven op 20-09-2021


Gisteren om ongeveer 15:11 uur opende de aarde zich in Cabeza de Vaca in El Paso op La Palma en begon een vulkaan met acht monden gassen, as en een rivier van lava uit te stoten die ondertussen al enkele huizen heeft verwoest en de evacuatie van meer dan 5.000 mensen heeft veroorzaakt.

Deze achtste vulkaanuitbarsting begint slechts een week voor de 50e verjaardag van de vorige uitbarsting van de vulkaan Teneguía in 1971.

Hoewel de specialisten niet hadden verwacht dat het zo snel zou gaan, was er zondagochtend al een duidelijke waarschuwing van wat er kon gebeuren met een aardbeving met een kracht van 4,2 in El Paso die duidelijk werd gevoeld door de bevolking.

De zone Cabeza de Vaca, waar de uitbarsting plaatsvond, is gelukkig een onbewoond gebied alhoewel er ondertussen al enkele huizen zijn verwoest door de lavastromen.

Na de krachtige aardbeving van zondagochtend werden de mensen met beperkte mobiliteit al uit de dorpen El Paso, Los Llanos de Aridane, Fuencaliente, Tazacorte en Mazo geëvacueerd.

Ondertussen zijn er reeds meer dan 5.000 mensen geëvacueerd, een operatie die zonder incidenten is verlopen, vooral omdat alle burgers reeds zaterdag op de hoogte werden gebracht van het evacuatieplan.

Momenteel zijn er twee scheuren ontstaan door de uitbarsting, van elkaar gescheiden door een afstand van ongeveer 200 meter, hoewel het vanop een afstand lijkt dat er meerdere monden zijn.

Ondertussen rukt de lava onverbiddelijk op en was deze vannacht al de gemeente Los Llanos de Aridane binnengedrongen, zodat er al twee gemeenten direct door de uitbarsting worden getroffen. Wanneer de lava de zee bereikt, zal de hete vloeistof geleidelijk afkoelen, waardoor er een mengsel van stoom en gassen vrijkomt aan de oppervlak.

Vanaf minuut één sprak de president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, de bevolking toe om rust te vragen, en de president van Spanje zelf, Pedro Sánchez, annuleerde zijn geplande bezoek aan New York om ook naar La Palma te reizen, waar hij een vergadering bijwoonde met de technici.