De uitbarsting op La Palma kan enkele weken of enkele maanden duren

Geschreven op 21-09-2021De vulkaanuitbarsting op La Palma kan enkele weken, zo niet een paar maanden duren, verklaarde de coördinator van ‘Instituto Vulcanológico de Canarias’, Nemesio Pérez.

De duur van de uitbarsting zal volgens Pérez afhangen van de hoeveelheid magma die zich heeft opgehoopt in het "reservoir" van de vulkaan.

Het reservoir, dat zich op een diepte van drie of vijf kilometer bevindt, is verbonden met een ander reservoir op 20 of 30 kilometer diepte, dus de aanvoer van hieruit zou de uitbarsting langer kunnen maken. Om het einde van de uitbarsting te kunnen voorspellen, moeten de zwaveldioxide-emissies geregisteerd en bestudeerd worden.

Op de eerste dag werd er tussen de 6.000 en 9.000 ton lava uitgestoten, een redelijke hoeveelheid, al valt het nog wel mee, volgens Pérez. De weg die de lavastromen zullen afleggen, kan worden voorzien en zou daarom geen verlies van mensenlevens mogen veroorzaken. Maar, zo zegt Pérez, de lava zal alles vernietigen wat op zijn weg komt.

Het geeft ons een dubbel gevoel, enerzijds omdat het een ongeëvenaard natuurspektakel is, maar anderzijds is het bijzonder triest om te moeten toezien hoe het levenswerk van vele mensen wordt vernietigd, erkende hij.

Hij betwijfelt of de uitbarsting de orografie van La Palma zou kunnen veranderen. Het eiland is opgebouwd uit duizenden vulkaanuitbarstingen, hier wordt een extra laag aan toegevoegd. Het enige wat zal gebeuren is dat, als de lava de zee bereikt, het eiland nog een paar vierkante meter kan worden uitgebreid, aldus Pérez.