De horeca op de eilanden lijdt zwaar onder de stijging van de elektriciteitsprijzen

Geschreven op 21-09-2021De horeca, die voornamelijk wordt gedomineerd door kleine zelfstandigen en een van de zwaarst getroffen sectoren van Covid-19 is, heeft het meest te lijden onder de stijging van de elektriciteitsprijzen. In eerste instantie werd erop gewezen dat de stijging van de elektriciteitsprijzen gemiddeld 50% zou bedragen maar de harde realiteit laat bijna een verdubbeling zien.

Dit is ook het geval voor Álvaro Jiménez, manager van restaurant El Poncho in Playa del Inglés, die normaal 959,59 euro voor elektriciteit betaalde, maar nu een rekening heeft gekregen van 1.587,29. Een bedrag dat zijn al kleine marges teniet doet na 18 maanden van Covid-19 en cumulatieve verliezen, die hij heeft kunnen opvangen via een speciale lening.

Het lijkt erop dat ze ons niet uit het diepe dal willen laten komen, zegt Álvaro, die uitlegt dat het elektriciteitsverbruik in de horeca niet te vergelijken is met dat van een woning. Het verbruik in een restaurant is lineair en is bijna altijd hetzelfde omdat de apparaten aan moeten staan, zelfs als er geen klanten zijn.

Ondanks de stijging van de elektriciteit en andere stijgingen van produkten zoals avocado, vlees of vis, is Álvaro Jiménez niet van plan om de prijzen op zijn menukaart te verhogen. Het is een riskante strategie die ertoe kan leiden dat ik klanten verlies. Het zou contraproductief zijn. Het enige wat ik kan doen, is volhouden en doorgaan, zegt Álvaro.

Hij heeft Covid-19 overleefd en nu dit weer maar hij weigert de handdoek in de ring te gooien wegens de reeds gedane investeringen en aangezien er nog andere familieleden in het restaurant werken.

Je wordt zelfstandige om een ​​salaris te hebben, rond te komen en een normaal leven te kunnen leiden, maar dat is op dit moment erg moeilijk. Maar ik vertrouw erop dat in de komende maanden de situatie zal verbeteren en de omzet zal stijgen, besluit Álvaro.