Lava verwoest honderd huizen in de gemeente El Paso (video)

Geschreven op 21-09-2021


De lavastroom die in de richting van de westkust van La Palma stroomt, heeft al meer dan honderd woningen verwoest in de gemeente El Paso, volgens de eerste informatie van de Cabildo en de gemeente zelf.

De uitbarsting heeft geen slachtoffers gemaakt, maar zo'n 5.000 mensen zijn geëvacueerd uit de gemeenten El Paso, Los Llanos de Aridane en Tazacorte en op wetenschappelijke aanbeveling is een veiligheidsperimeter van 2 kilometer ingesteld rond de emissiecentra om blootstelling aan gassen te voorkomen.

Volgens de huidige informatie zijn er twee lange spleten in het aardopppervlak waargenomen, ongeveer 200 meter uit elkaar, met verschillende emissiepunten van stenen en lavastromen.

De oppervlaktetemperatuur van de uitgestoten lava bedraagt 1075ºC, de vorming van een hoofdkegel wordt ook geverifieerd, de vulkanische askolom bereikt een hoogte van 1.500 meter en de uitgestoten gassen bereiken de 3.000 meter.

Bovendien is er een afname van de seismiciteit, hoewel sommige aardbevingen met een lage kracht nog steeds worden geregistreerd en zwaardere aardbevingen niet worden uitgesloten. De vervormingen van het aardoppervlak gaan nog steeds door, voornamelijk in het gebied het dichtst bij de uitbarsting.

Een aantal wegen zijn ondertussen afgesloten evenals het netwerk van wandelpaden die door de gemeenten Fuencaliente, El Paso, Los Llanos de Aridane en Villa de Mazo lopen en de recreatiezone van Refugio del Pilar en Caños de Fuego alsook de toegang tot de Cueva de las Palomas.

De lavastroom heeft de gemeente Los Llanos de Aridane al bereikt en gaat volgens wetenschappelijke prognoses richting de kust van de gemeente in een strook tussen Puerto Naos en La Bombilla.