Korte nieuwsitems

Geschreven op 22-09-2021Agenten van de Nationale Politie hebben in een gezamenlijke operatie met de Polizia di Stato van Italië en EUROPOL de Italiaanse maffia een zware slag toegebracht met de arrestatie van 106 mensen in het zuiden van Tenerife. Ze worden beschuldigd van lidmaatschap aan een criminele organisatie, fraude, drugshandel, witwassen van geld, ontvoering, vervalsing van documenten, verwondingen, bedreigingen, dwang, beroving met geweld en illegaal wapenbezit. De arrestanten zouden het afgelopen jaar meer dan tien miljoen euro hebben witgewassen, afkomstig van computerzwendel in heel Europa.

De Nationale Politie heeft in de gemeente La Laguna (Tenerife) een 51-jarige man gearresteerd, met een strafblad, die werd betrapt met 400 kilo hasj in een gehuurd busje. De verplaatsingen van de man tussen de eilanden werden reeds geruime tijd gevolgd door de politie.

Een 33-jarige vrouw is dinsdagmorgen zwaargewond geraakt nadat ze met haar auto in een ravijn terechtkwam in de gemeente Garachico op Tenerife. Het slachtoffer liep hierbij een ernstig hoofdletsel op en werd met spoed overgebracht naar het hospitaal.

Het Noodcomité van het Algemeen Ziekenhuis van La Palma heeft besloten om geplande niet-spoedeisende operaties, poliklinische consultaties en bezoeken aan patiënten tot nader order op te schorten om de zorgcapaciteit en actie van het ziekenhuiscentrum te garanderen in het licht van een eventuele toename van de activiteit van de vulkaan.

De regering van de Canarische Eilanden werkt al aan een ontwerpdecreet om het land te kunnen herkwalificeren waarop de huizen staan ​​die zijn getroffen door de vulkaanuitbarsting die zondag op het eiland La Palma begon. Hierdoor kunnen de huizen onmiddellijk worden heropgebouw wanneer de situatie genormaliseerd is.

Het handelstekort op de Canarische Eilanden bedroeg 486 miljoen euro in de eerste zeven maanden van het jaar, een stijging van 31,5% in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar, zo meldde het ministerie van Industrie, Handel en Toerisme.

Het ’Instituto Volcanológico de Canarias’ (Involcan) heeft nieuwe maatregelen genomen om de hoeveelheid zwaveldioxide, die door de vulkaan op La Palma wordt uitgestoten in de atmosfeer te evalueren en te controleren. De resultaten van de tweede dag van de uitbarsting tonen een SO2-emissie aan van tussen de 7.997 en 10.665 ton per dag.

La Palma zou in aanmerking kunnen komen voor enkele honderden miljoenen euro aan Europese hulp voor de wederopbouw van de door de vulkaan verwoeste gebieden. De EU heeft namelijk een solidariteitsfonds voor dit soort natuurrampen. Een mogelijk lichtpuntje voor diegenen die hun huis en al hun bezittingen hebben verloren.

De tropische storm Rose, die zich oven de Atlantische Oceaan heeft gevormd, zou in de komende vijf dagen van richting kunnen veranderen en op weg zijn naar de Canarische Eilanden en Madeira. In de loop van de week zou Rose aan intensiteit verliezen zodat het een tropische depressie zou kunnen worden met windstoten tot 80 kilometer per uur.

Het ‘Agencia Estatal de Meteorología’ (Aemet) heeft dinsdag de voorspelling aangegeven van de beweging van de aswolk die wordt geproduceerd door de huidige uitbarsting in Cumbre Vieja op La Palma. De aswolk zal de neiging hebben om naar het westen van de archipel te bewegen en kan het eiland El Hierro en in mindere mate La Gomera bereiken.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).