De andere kant van de vulkaan: er zijn huizen verwoest en mensen die alles hebben verloren

Geschreven op 22-09-2021De vulkaanuitbarsting in de regio 'Cumbre Vieja' die afgelopen zondag begon op La Palma heeft al geleid tot de evacuatie van bijna 6000 mensen, de laatste op maandagavond in Tacande (El Paso) na het ontstaan van een nieuwe vulkaanmond.

De lava, op weg naar de kust, heeft al 165 gebouwen verwoest en 1000 andere woning worden nog bedreigd, de schade aan wegen, infrastructuur of landbouwplantages niet meegerekend

Er zijn veel boeren die hun huizen en boerderijen zijn kwijtgeraakt alsook gans hun plantages, ze hebben alles verloren, erkent de president van Aspa, Miguel Martín, die erg bezorgd is voor de toekomst als ook het irrigatienetwerk beschadigd geraakt.

De gemeenten El Paso en Los Llanos de Aridane worden het zwaarst getroffen en er wordt hard gewerkt aan het vinden van alternatieven voor een van de meest dringende behoeften: opvang voor de geëvacueerden.

In Breña Alta is er in de kazerne van El Fuerte plaats vrijgemaakt door het Rode Kruis voor meer dan 200 mensen, maar het aantal geëvacueerden blijft maar toenemen en het tekort aan opvangplaatsen groeit.

Dit is geen show en het is ook niet het moment om aan vulkanisch toerisme te doen, het is geen film of attractie, we hebben hulp nodig, zegt Teresa, een inwoner van San Nicolás in El Paso, die bij de eersten werd geëvacueerd.

Vele mensen hebben een onderkomen gevonden bij vrienden en familie of zelfs in hun auto en dragen al twee dagen dezelfde kleding omdat ze geen tijd hadden om hun koffers te pakken sinds de uitbarsting, zegt Teresa.

Bovendien laat de beperkte accommodatiecapaciteit van het eiland weinig ruimte over voor het huisvesten van mensen, aangezien het hotel in Puerto Naos werd ontruimd en veel landelijke en vakantiewoningen werden verwoest door de lava.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).