De vulkaan op La Palma stabiliseert

Geschreven op 22-09-2021De technisch directeur van Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, verklaarde gisteren dat de Cumbre Vieja-vulkaan iet of wat stabiliseert hoewel hij nog steeds behoorlijk explosief is. De lavastromen vertragen en gaan heel langzaam vooruit. Het is moeilijk te voorspellen of ze uiteindelijk de zee zullen bereiken.

In de persconferentie merkte hij op dat de vulkaan negen emissiecentra heeft, waarvan vier actief en slechts een enkel spleetvormig eruptiekanaal, ondanks het feit dat er aanvankelijk twee waren. De vulkaan blijft lava afgeven maar de stroom vertraagt door de toename van de viscositeit en door de opvulling van de lager gelegen zones in het landschap.

De wiskundige voorspelling is dat de stromen zullen blijven vorderen, maar we weten niet of ze de zee zullen bereiken. We hebben in ieder geval alle tijd om alert te zijn als deze gebeurtenis zich voordoet, hoewel het niet uitgesloten is dat de explosieve uitbarstingen van de afgelopen dagen kunnen worden hervat, aldus Morcuende.

Hij merkte verder op dat ondanks de explosiviteit, de vervorming van het aardoppervlak niet is toegenomen en momenteel 28 centimeter bedraagt, waarvan 24 centimeter in zes 6 dagen. Dit is een belangrijk gegeven en het toont de spanning aan in de binnenkamer van de vulkaan en dat de uitbarstingen zullen voortduren. Anderzijds hebben metingen aangetoond dat de uitstoot van de zwaveldioxide geen gevaar vormt voor de gezondheid van de burgers.

Nochtans heeft de lava sinds afgelopen zondag in totaal al 154 hectare bedekt en 320 gebouwen en huizen verwoest, volgens de satellietmonitoring.

De vulkaan wordt 24 uur per dag gecontroleerd door de wetenschappers en Morcuende vroeg om de medewerking van de burgers om buiten de afgesloten zones te blijven omdat het erg gevaarlijk kan zijn en schade kan berokkenen aan de ogen en de longen.

Het ‘Instituto Volcanológico de Canarias’ schat dat de huidige vulkaanuitbarsting tussen de 24 en 84 dagen zal duren. Het is een berekening die is gemaakt op basis van gegevens over de duur van eerdere uitbarstingen die op het eiland hebben plaatsgevonden, hoewel ze erkennen dat het een vraag is die moeilijk te beantwoorden is.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).