Wat gebeurt er als de lava de zee bereikt op La Palma?

Geschreven op 23-09-2021Wanneer bereikt de lava van de Cumbre Vieja op La Palma de zee? Zal het uiteindelijk de kust bereiken? Dit zijn nog steeds vragen zonder exacte antwoorden in afwachting van de opmars van de stromen, die de afgelopen uren langzamer zijn geworden.

De lava zet zijn weg verder aan een snelheid van vier meter per uur maar uit de wiskundige modellen, die woensdag zijn vrijgegeven, blijkt duidelijk dat de lavastromen zullen blijven oprukken maar het is nog altijd niet zeker of ze de zee zullen bereiken.

291 jaar geleden vergrootte de opppervlakte van Lanzarote door de lava die over het eiland stroomde en die voortkwam uit verschillende vulkaanuitbarstingen tussen 1730 en 1736.

Er vormde zich een nieuwe kuststrook door de plotselinge afkoeling van de lava, die in contact kwam met het oceaanwater in de gemeente Yaiza. Tijdens het proces ontstonden er grote kolommen met waterdamp en grillige kliffen van gemiddelde hoogte. Veel kleiner dan die op La Palma zouden kunnen ontstaan, met een ruigere kust dan Lanzarote.

De stranden van El Cochino en El Paso ontstonden na de uitbarstingen van de Timanfaya in 1730. Het Timanfaya Nationaal Park beslaat een deel van het vulkanische oppervlak van de uitbarstingsprocessen die toen plaatsvonden (51,07 vierkante kilometer) en is de enige op de Canarische Eilanden met een kustlijn.

Eén van de grote attracties, die de Timanfaya-uitbarstingen hebben achtergelaten, is Los Hervideros. Lavastromen hebben hier voor een ruige rotsformatie gezorgd die zeer abrupt stopt waar de zee begint. En een tweede bezienswaardigheid is het ‘Charco de los Clicos’, een meer in de krater van een vulkaan waar het water een groene kleur heeft.

De uitbarstingen hebben bijgedragen tot de verrijking en uitbreiding van het geologische erfgoed van Lanzarote, dat van grote waarde is en goed bewaard is gebleven. Deze en andere elementen van de insulaire geologie leverden het eiland de titel Geopark op, toegekend door Unesco in 2015. 

De vraag is nu of er op La Palma soortgelijke ontwikkelingen staan te gebeuren. Voorlopig kunnen we alleen maar afwachten.