15 minuten om een heel leven te verzamelen

Geschreven op 23-09-2021Vijftien minuten om een ​​heel leven te verzamelen, zo vatte een inwoner van de wijk Todoque in de gemeente Los Llanos de Aridane het samen terwijl hij in zijn voertuig wachtte op toestemming van de autoriteiten om een kwartiertje naar zijn huis te mogen terugkeren en enkele bezittingen bijeen te zoeken voordat de lavastroom zijn huis vernielde.

Net als hij verkeren vele inwoners van de gemeente in dezelfde situatie, overweldigd door angst en tijdsdruk, wachtend in hun auto’s om op een kwartier tijd te beslissen wat ze willen redden en van welke bezettingen ze voor altijd afscheid moeten nemen.

En de tragedie wordt steeds erger met het verstrijken van de tijd. De gloeiende rotswanden, die gisteren meer dan 12 meter hoog waren als gevolg van hun tragere voortgang, verwoesten niet alleen huizen, scholen, wegen, bananen- en avocadoboerderijen. Ze vernietigen ook plannen, dromen, herinneringen, illusies en levensprojecten.

Beelden zoals die van een vrouw uit Todoque, die ontroostbaar huilend achterin een vrachtwagen zit terwijl ze een matras vasthoudt, omringd door enkele spullen die ze in extremis uit haar huis heeft gered, ontroeren de hele wereld en weerspiegelen de omvang van de catastrofe.

Tegelijkertijd spreekt men ook van een “psychologische catastrofe”. Professionals op dit gebied vangen de getroffenen op en begeleiden hen om de druk en de stress, die ze moeten ondergaan, te verminderen.

Eén van de psychologen verklaarde dat de solidariteit onder de bevolking erg groot is waardoor de veerkracht van de getroffenen wordt versterkt. De mensen steunen elkaar en dat geeft hen de kracht om beter met de situatie te kunnen omgaan en door te gaan.