De DRAGO-camera maakt beelden van La Palma vanuit de ruimte

Geschreven op 30-09-2021Zondag 24 januari 2021 werd de Drago-infraroodcamera, ontwikkeld in Tenerife door het team van ‘Iactec-Espacio’ van het ‘Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC)’ en geïntegreerd in de ION-satelliet van het Italiaanse bedrijf D-Orbit, met succes de ruimte ingeschoten aan boord van de Falcon 9-raket van Space X. Het is het eerste instrument in zijn soort dat op de eilanden en in Europa is ontwikkeld en voor een ruimtemissie wordt gebruikt.

Drago, een acroniem voor Demonstrator of Remote Analysis of Ground Observations, is het eerste instrument dat volledig in Iactec-Espacio is ontwikkeld en het is een kortegolf infraroodcamera voor aardobservatie.

Een van de doelen waarvoor DRAGO is ontworpen, is het monitoren van natuurrampen. Vooral die zich op de Canarische Eilanden kunnen voordoen, zoals branden, olielozingen of vulkaanuitbarstingen. De rol van DRAGO is het leveren van infraroodbeelden vanuit de ruimte om te helpen bij het beheersen van dergelijke rampen.

Bij de uitbarsting op La Palma werden niet alleen beelden van de satelliet verkregen maar er werden ook opnamen ter plaatse gemaakt met het technische model van de DRAGO-camera.

José Alonso, manager van IACTEC-Espacio, verklaarde dat er in de nabije toekomst nieuwe versies van DRAGO zullen zijn met nog betere resoluties en prestaties, waardoor er meer gedetailleerde en nuttige informatie over dit soort rampen kan verkregen worden met als uiteindelijk doel de impact ervan op de samenleving te minimaliseren.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).