Zwaarste aardbeving met een kracht van 3,6 op La Palma

Geschreven op 30-09-2021Sinds afgelopen maandag is de seismische activiteit opnieuw toegenomen in het zuidelijke deel van Cumbre Vieja en in de afgelopen uren zijn er meer dan vijftien aardbevingen geregistreerd.

Het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) heeft gisteren om 10.13 uur een aardbeving met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter gelokaliseerd in de gemeente Fuencaliente op een diepte van 11 kilometer. Het is de zwaarste aardbeving tot nu toe.

Sinds dinsdagavond heeft de lavastroom de zee bereikt en er vormt zich nu een lava delta die beetje bij beetje groter wordt. Tot nu toe is er geen schatting bekend van de omvang die het al heeft bereikt. Het eiland zal hierdoor "een beetje groeien”, maar er zal geen nieuw eiland worden gevormd.

De gassen die worden uitgestoten door het contact met het zeewater vormen geen gevaar, volgens de CSIC vulkanoloog Joan Martín.

De Canarische luchtvaartmaatschappij Binter heeft woensdag haar activiteiten op La Palma hervat, die sinds 24 september waren onderbroken vanwege de aanwezigheid van as van de vulkaanuitbarsting.

Ondertussen werd bekend gemaakt dat de lavastroom reeds 744 gebouwen heeft beschadigd, waarvan er 656 volledig zijn verwoest.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).