De lava creëert een eilandje van meer dan een halve kilometer breed

Geschreven op 01-10-2021De lava, die de zee heeft bereikt op het eiland La Palma, heeft al een “eilandje” gecreëerd van meer dan een halve kilometer breed, zo verklaarde de vulkanoloog Vicente Soler.

De onderzoeker legde via de sociale netwerken uit dat dit "lage eiland" zal blijven groeien aangezien momenteel de aanvoer van nieuwe lava continu doorgaat.

Door het contact van de hete lava met het water ontstaan er gaswolken die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daarom hebben de autoriteiten gevraagd om voldoende afstand te houden.

Zo raakte ook bekend dat de eigenaren van het getroffen land er in de toekomst niet meer kunnen op bouwen. De specialist in bestuursrecht, Víctor Medina, legde uit dat de huidige regelgeving bepaalt dat, waar de lava is gepasseerd, deze tot beschermd gebied zal worden verklaard.

Het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) blijft ondertussen een toename registreren van de seismische activiteit ten zuiden van het eiland La Palma, die sinds afgelopen maandag plaatsvindt. Sinds woensdagmiddag zijn er echter verschillende aardbevingen geweest met een kracht van meer dan drie graden op de schaal van Richter, met name in de stad Fuencaliente.

De mensen komen op de eerste plaats, maar het lijdt geen twijfel dat we te maken hebben met een milieuramp, zowel op het land als in de zee. Zo heeft de gloeiende lava alle mariene leven gedood in een straal van minstens 500 meter. De situatie is dan ook catastrofaal voor de vissers van La Palma.

Het is onmogelijk om te vissen zolang de vulkaanuitbarsting duurt en het is niet in te schatten wat de werkelijke impact zal zijn aangezien de zuurgraad en het gebrek aan zuurstof het leven in zee onmogelijk maken.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).