De lava heeft al meer dan 1.000 gebouwen op La Palma verwoest

Geschreven op 02-10-2021De vulkaanuitbarsting op La Palma, die veertien dagen geleden is begonnen, heeft volgens de laatste update al meer dan 1.000 gebouwen verwoest tijdens zijn passage door de gemeenten El Paso, Los Llanos de Aridane en Tazacorte.

Bovendien zijn er meer dan 20 kilometer wegen beschadigd en is ondertussen 338 hectare grond door de lava bedekt.

Volgens sommige vulkanologen van het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) is er een nieuwe stroom ontstaan ​​aan de achterkant van de secundaire kegel en duurt de seismische activiteit in het zuiden van het eiland nog steeds voort.

Zo werden er in de nacht van donderdag op vrijdag acht nieuwe aardbevingen geregistreerd, de meest intense in de gemeente Mazo, met een kracht van 3,5 op de schaal van Richter en op een diepte van 13 kilometer.

In de loop van vrijdagnamiddag raakte bekend dat er een nieuwe uitbarstingsmond is ontstaan op 400 meter van de hoofdmond, wat twee nieuwe lavastromen heeft teweeggebracht, waardoor andere delen van het eiland in gevaar kunnen komen. Deze stromen lopen door twee ravijnen en het is de vraag of ze zullen samenkomen met de hoofdstroom.