Het vliegtuig dat opsteeg net toen de vulkaan uitbarstte

Geschreven op 03-10-2021Er is een vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij Binter dat heel goed omgedoopt zou kunnen worden tot de Cumbre Vieja-vulkaan wanneer de uitbarsting voorbij is. Het vliegtuig met vluchtnummer NT631, dat op 19 september toen de uitbarsting begon vanuit Tenerife Noord naar La Palma zou vliegen, is onverbiddelijk verbonden met deze gebeurtenis. Een vreemd toeval heeft ervoor gezorgd dat de vliegreis en de vulkanische gebeurtenis hand in hand gaan.

Het instappen verliep normaal. De passagiers waren druppelsgewijs binnengekomen in overeenstemming met de veiligheidsprotocollen, al heerste er wel wat spanning omdat er een verhoogde seismische activiteit was geregistreerd op La Palma.

De autoriteiten handhaafden desondanks het gele verkeerslicht omdat het onmogelijk te voorspellen was wanneer het magma naar boven zou komen, al gaven de experts aan dat het moment nabij was.

De NT631 van 19 september zou een paar minuten te laat opstijgen. Het vliegtuig zette koers naar de startbaan en wachtte tot het toestemming kreeg om te vertrekken. Gezien het wachten waren er passagiers die de vliegtuigmodus terug uitschakelden en hun mobiele data activeerden. Net op het moment dat de motoren op volle kracht werden gezet om op te stijgen, gingen alle telefoons tegelijkertijd over. "De vulkaan is uitgebarsten!" riep een van de passagiers.

Er hing onzekerheid onder de reizigers. Het precieze punt waar de lava naar buiten was gekomen, was niet bekend. Er waren mensen die zich zorgen maakten over hun familieleden en hun huizen en vanuit de cockpit was een grote rookkolom te zien. Blijkbaar wisten ze in de controletoren op La Palma niet meteen wat ze moesten antwoorden op de vragen van de piloot, ondermeer of de rookkolom een gevaar kon betekenen en daarom besloot hij om terug te keren naar Tenerife Noord uit veiligheid.

De bemanning verontschuldigde zich voor het veroorzaakte ongemak en informeerde de passagiers over wat er gebeurde. Nadat er meer duidelijk was over de situatie op La Palma is de NT631 uiteindelijk toch kunnen vertrekken en zoals bij zoveel andere relevante gebeurtenissen in de geschiedenis, zullen de inzittenden van het vliegtuig nauwelijks vergeten waar ze waren toen de Cumbre Vieja-vulkaan uitbarstte.