Bananenplantages op La Palma moeten worden gered

Geschreven op 04-10-2021De enige waterleiding die tot gisteren de irrigatie van de 600 hectare bananenbomen aan de kustlijn van Los Llanos de Aridane mogelijk maakte, is onbruikbaar geworden door de druk van de lavastroom van de vulkaan en door de hoge temperaturen.

De boerderijen hebben geen water meer en dat mag niet langer dan 15 dagen duren want dan zal er een "duidelijke waterstress" optreden die niet alleen de productie maar ook de planten zal ruïneren.

Enorm grote bananenplantages moeten worden gered, maar de overdracht en de installatie van twee ontziltingsinstallaties, die vandaag vanuit de haven van Tenerife vertrekken, is zeer complex. Ze zullen dinsdagavond in de haven van La Palma aankomen en bovendien bevestigt het ministerie voor Ecologische Transitie de komst van een tanker van het schiereiland met water voor irrigatie.

De algemeen directeur van ‘Aguas del Gobierno de Canarias’, Víctor Navarro, verzekerde dat de plaatsing van de ontziltingsinstallaties en alles wat daarbij hoort onder normale omstandigheden gemiddeld een jaar duurt. Dit moeten we nu in 15 dagen zien rond te krijgen. Zoniet zou dit de ondergang betekenen van vele boeren, wat directe gevolgen zou hebben voor de dienstensector van de Aridane-vallei, waarvan duizenden gezinnen afhankelijk zijn. Alles wat mogelijk en onmogelijk is wordt gedaan om deze noodsituatie aan te pakken, aldus Navarro.