Het einde van de vulkaanuitbarsting op La Palma lijkt nog niet in zicht

Geschreven op 05-10-2021De president van de Canarische Eilanden, Ángel Víctor Torres, heeft gisteren toegegeven dat niet bekend is in welk stadium de vulkaan "Cumbre Vieja" zich momenteel bevindt, nadat er zondagavond een gedeeltelijke instorting van de vulkaankegel heeft plaatsgevonden.

Hij heeft aangegeven dat het einde van de uitbarsting van de vulkaan nog niet in zicht is. Door de ineenstorting zijn er grote massa’s lava vrijgekomen en is de lavastroom op bepaalde punten 1,2 kilometer breed, dat is 300 meter meer dan op zondagmorgen, waardoor er opnieuw meer huizen en landbouwgebieden worden bedreigd.

Ondertussen is er al meer dan 413 hectare grond bedolven onder de lava en de mariene delta (of fajana), die het heeft gevormd in de zee, beslaat een oppervlakte van bijna 29,7 hectare, volgens de laatste informatie van gisteren.

De aswolk bereikt een hoogte van 5.000 meter en de as treft vooral de zuidelijke helling van La Palma en het is niet uitgesloten dat fijnere asdeeltjes het eiland El Hierro kunnen bereiken.

Op zondag werd 16.000 ton zwaveldioxide (SO2) uitgestoten, volgens het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden (Involcan), een hoeveelheid die nog hoger zou kunnen zijn vanwege de beperkingen van de metingen.

Wat de levering van de basisdiensten betreft, werkt de elektriciteits- en telecommunicatievoorziening normaal, enkel de aanvoer van drinkwater en water voor irrigatie is op sommige plaatsen een probleem zoals in El Paso en Los Llanos de Aridane.

De seismische activiteit blijft aanhouden, zo werd er maandag een aardbeving met een kracht van 3,7 op de schaal van Richter gelokaliseerd in Fuencaliente op ongeveer 11 kilometer diepte en een andere met een kracht van 3,4 in Mazo. In de nacht van zondag op maandag werden er in totaal 40 bevingen geregistreerd.