De explosiviteit van de vulkaan bedraagt 2 op een schaal van 0 tot 8

Geschreven op 06-10-2021


De explosiviteit van de vulkaan op La Palma heeft een magnitude van 2 op een schaal van 0 tot 8, volgens het laatste wetenschappelijke rapport van het ‘Plan de Emergencias Volcánicas’.

In de vulkanologie wordt de omvang van een vulkaanuitbarsting gemeten op de vulkanische explosiviteitsindex (VEI) schaal. De waarde 0 komt overeen met een milde uitbarsting.

Op zondagavond was er een toename van de frequentie en de intensiteit van de explosieve activiteit, die ongeveer enkele minuten duurde.

Bij de vulkaan Cumbre Vieja spreekt men van Stromboli-uitbarstingen die worden aangedreven door het uiteenspatten van gasbellen in het magma. Deze gasbellen in het magma hopen zich op en smelten samen tot grote bellen, gasslakken genoemd. Deze worden groot genoeg om door de lavakolom te stijgen. Bij het bereiken van het oppervlak zorgt het verschil in luchtdruk ervoor dat de bel barst met een luide knal, waarbij magma in de lucht wordt gegooid op een manier die lijkt op een zeepbel. Vanwege de hoge gasdruk die met de lava gepaard gaat, vindt er over het algemeen voortdurende activiteit plaats in de vorm van episodische explosieve uitbarstingen die gepaard gaan met de kenmerkende luide ontploffingen.

De twee nieuwe kratermonden, die vrijdag zijn ontstaan en zich op ongeveer 600 meter van de hoofdkegel bevinden, vertoonden gisteren minder tekenen van activiteit.

Stavros Meletlidis, vulkanoloog van het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) wijst erop dat de vulkaan evolueert met de tijd. Je moet begrijpen dat de vulkaan, binnen een proces dat ons vernietiging bezorgt, zichzelf ook vernietigt, zoals de hoofd- of secundaire kegel die zondagavond instortte, maar morgen zal er zeker een nieuwe ontstaan, aldus Meletlidis.

Ondertussen gaat de seismische activiteit maar door. Zo werden er dinsdagnacht en dinsdagvoormiddag meer dan dertig aardbevingen geregistreerd, de zwaarste met een kracht van 3,9 in Mazo op een diepte van 38 kilometer diep.

Net als in voorgaande dagen hebben praktisch alle aardbevingen een epicentrum in Mazo en Fuencaliente, hoewel de IGN er ook één heeft gemeld in Breña Baja met een kracht van 2,8 en in La Frontera met een kracht van 2,6 op de schaal van Richter.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).