De hoge SO2-emissie sluit het einde van de uitbarsting op korte of middellange termijn uit

Geschreven op 08-10-2021Het ‘Instituto Volcanológico de Canarias’ (Involcan) heeft emissiemetingen van zwaveldioxide (SO2) uitgevoerd vanop een patrouilleboot van de Guardia Civil dankzij de montage van optische sensoren.

Zoals gemeld door Involcan is het noodzakelijk om dit soort metingen vanop zee uit te voeren vanwege de beperkingen op het land als gevolg van de wegblokkade door de lavastromen.

De gisteren uitgevoerde metingen zijn zeer goed verlopen en waren de eerste die zijn uitgevoerd op de Canarische Eilanden. Uit deze metingen blijkt dat de emissie van zwaveldioxide (SO2) in de atmosfeer 13.100 ton per dag bedroeg.

Een hoge emissiegraad wijst erop dat het einde van de uitbarsting niet op korte of middellange termijn mag worden verwacht.

Gisteren werden er ook meer dan vijftig aardbevingen geregistreerd, de grootste met een kracht van 3,7 op de schaal van Richter, die in verschillende gemeenten werd gevoeld zoals in El Paso, Villa de Mazo, Breña Baja, Los Llanos de Aridane, Breña Alta, Santa Cruz de La Palma, Tazacorte en Puntallana.

De situatie is de afgelopen uren stabiel geweest. De vulkaan vertoont constant gedrag, de lavastroom gaat door en de lavadelta zet zijn groei voort.

Twee waterontziltingsinstallaties zijn in een recordtijd op La Palma aangekomen. Ze zullen de ontzilting van 5.600 kubieke meter water per dag mogelijk maken en zullen in staat zijn om ongeveer 40.000 inwoners van water te voorzien.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).