De eerste huizen zijn aangekocht, maar de vulkaan wordt steeds verwoestender

Geschreven op 09-10-2021De vulkaanuitbarsting heeft sinds 19 september gevoelens van schrik, afkeer en verdriet opgewekt maar ook een soort van bewondering en respect voor de natuur. Deze uitbarsting is verreweg de ergste van de afgelopen honderd jaar, hoewel er tot op heden gelukkig nog geen doden of gewonden zijn gevallen, zoals bij de uitbarstingen van Teneguía en San Juan.

De eerste stappen van de heropbouw werden reeds gezet zoals de 18 huizen die Visocan heeft aangekocht, 13 daarvan in de calle Pedro José Viña Díaz (Tazacorte) voor een totaalbedrag van 768.970 euro, en de overige vijf in de calle Fuencaliente in Ciudad Real (Fuencaliente) voor 355.788 euro.

Het vervelende is dat de lavastroom gisteren zijn oorspronkelijke routes niet respecteerde en een ander pad zocht tijdens zijn afdaling naar de zee, waardoor veel extra schade werd aangericht, vooral in de landbouwgebieden in de buurt van het strand van El Charcón.

Toch verwacht Pevolca niet onmiddellijk een nieuw emissiecentrum ondanks het feit dat de seismische activiteit maar doorgaat. Zo werden er vrijdagmorgen 40 bevingen geregistreerd, de zwaarste met een kracht van 4,3 op de schaal van Richter in Mazo en een andere met een kracht van 3,8 in Fuencaliente.

In de afgelopen uren is ook de luchtkwaliteit verslechterd door de sterke thermische inversie op lage hoogte en door de zwakke wind.

De koning van Spanje, Felipe VI, heeft donderdag zijn wens geuit om ‘Isla Bonita’ opnieuw te bezoeken in het gezelschap van koningin Letizia en toonde nogmaals de bezorgdheid en genegenheid voor het eiland La Palma en al zijn burgers.

De Spaanse minister van Toerisme, Reyes Maroto, kondigde aan dat er reeds wordt gewerkt met de lokale autoriteiten aan een promotieplan, dat op korte termijn zal gelanceerd worden. Het doel hiervan is om de toeristische bestemming La Palma te herstellen en de reizigers te informeren dat het een "veilige bestemming" is.