Gevaar voor explosies, golven en giftige gassen als de lavadelta instort

Geschreven op 10-10-2021Zoals gisteren werd aangekondigd door de directeur van het Nationaal Geografisch Instituut, María José Blanco, is het volgens de laatste berekeningen niet uitgesloten een deel van de lavadelta instort waardoor giftige gassen kunnen vrijkomen met explosies in het water en golven tot gevolg.

De noordwand van de kegel van de Cumbre Vieja-vulkaan is vrijdagavond gedeeltelijk ingestort, wat heeft geleid tot de emissie van veel lava en extra lavastromen in verschillende richtingen, die voor veel schade zorgen en de werking van de wetenschappelijke teams belemmeren.

Deze lavastroom hebben ondertussen meer boerderijen en gebouwen aan de kust van de Aridane-vallei vernietigd, een van de meest productieve regio’s op de Canarische Eilanden op het gebied van bananenteelt.

De lava heeft al een oppervlakte van 492,75 hectare bedekt, dat is 20,9 hectare meer dan gisteren en het is niet uitgesloten dat bij een nieuwe meting de breedte van de lavastroom, die vrijdag nog 1.250 meter bedroeg, nog zal toenemen. Er zijn ondertussen al 1.149 gebouwen en huizen verwoest.

Ook de lavastroom die door het industriegebied van Callejón de la Gata in Los Llanos de Aridane stroomt, moet nauwlettend in de gaten gehouden worden aangezien het een vrij grote lavamassa is die al een paar huizen heeft verwoest en het is mogelijk dat een aantal inwoners kortelings moeten worden geëvacueerd.

Anderzijds groeit ook de bezorgdheid wat de luchtkwaliteit betreft. Zo werden er de laatste 3 dagen hoge waarden van zwaveldioxide gemeenten in de gemeenten El Paso en Los Llanos de Aridane. De monitoring van deze zwevende deeltjes heeft men dan ook opgedreven om een nog beter beeld te krijgen van de eventuele gevaren voor de bevolking.

De seismische activiteit, die nog steeds wordt geregistreerd tussen Fuencaliente en Mazo, heeft in de laatste 48 uur geleid tot 200 aardbevingen, waarvan de bewoners van het eiland er ongeveer 56 zouden hebben gevoeld. Degene met de grootste intensiteit vond donderdag plaats om 11.17 uur met een kracht van 4,3 op de schaal van Richter op een diepte van 35 kilometer.

De experts vragen echter om de kalmte te bewaren omdat er een zekere stabiliteit is waargenomen in de vervorming van het aardoppervlak. De mogelijkheid dat er zich een nieuw emissiecentrum vormt, is dan momenteel vrij klein.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).