3.000 mensen krijgen huisarrest op La Palma

Geschreven op 12-10-2021Miguel Ángel Morcuende van Pevolca (Plan de Emergencias Volcánicas de Canarias) heeft maandag bijna 3.000 mensen in verschillende zones van de gemeenten El Paso en Los Llanos de Aridane in huisarrest geplaatst na het vrijkomen van gassen door een brand in een cementfabriek, gelegen in het industriepark van Callejón de la Gata.

Morcuende heeft aangegeven dat dit huisarrest is uitgevaardigd uit voorzorg om "mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen” en dat de luchtkwaliteit in de omgeving van de cementfabriek constant wordt geanalyseerd.

Verder verklaarde hij dat de weersvoorspellingen "slecht" zijn voor de komende drie dagen aangezien er een zwakke passaatwind staat en de zeebries de as naar het oosten duwt, wat de werking van de luchthaven kan beïnvloeden.

De woordvoerster van het wetenschappelijk comité, María José Blanco, heeft aangegeven dat de vulkanische pluim van as en gassen een hoogte van 4.000 meter bereikt maar dat de kans klein is dat de assen het noorden van Tenerife bereiken waardoor de goede werking van de luchthaven van Tenerife Noord in het gedrang zou kunnen komen. Er kunnen echter wel opnieuw problemen ontstaan op de luchthaven van La Palma.

De uitstoot van zwaveldioxide blijft erg hoog met een minimum geschatte hoeveelheid van 7.652 ton per dag.

De lava heeft ondertussen al een gebied van 525,77 hectare (33,02 ha. meer dan de vorige dag) bedekt en de nieuwe lavastroom, die ten noorden van de hoofdstroom loopt, zorgt voor extra ongerustheid omdat het regio’s kan vernietigen die de eerste twee weken nog veilig waren.

Deze nieuwe lavastroom bevindt zich op ongeveer 300 meter van de zee en kan een andere lava-delta of fajana vormen aan de ‘playa de Perdido’.

Het huidige, hoge niveau van de seismische activiteit suggereert dat er nog meer voelbare aardbevingen zullen plaatsvinden, wat kan leiden tot plaatselijke aardverschuivingen in glooiende gebieden. Zo vond er zondagavond rond 22.46 uur nog een aardbeving plaats in Villa de Mazo met een kracht van 4,3 op de schaal van Richter.


 
LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).