Banenverlies bedreigt de primaire sector van Isla Bonita (La Palma)

Geschreven op 28/10/2021De vulkaan en de lavastromen laten hun sporen na en hebben reeds meer dan 900 hectare en zo'n 2.100 gebouwen vernietigd. En het zorgt voor een onzekere toekomst voor de 200 werknemers van Europlátano, die de bananen oogsten en verpakken waarvan tot vier generaties hebben geleefd.

Woensdag werden ze opgewacht door de manager van het bedrijf, die hen vertelde dat zeker 70% van hen in de ERTE (tijdelijke werkloosheid) terecht zal komen, een situatie waar ze al weken bang voor waren. De bananen worden immers aan de kust van het eiland gekweekt, daar waar de lavastromen naar beneden komen.

Maria gaat naar de ERTE, maar zij blijft optimistisch. Ze is er zeker van dat ze vroeg of laat zal terugkeren naar de fabriek waar ze al tien jaar de kost verdient. De toekomst is onzeker voor al haar collega’s, jonge mannen van in de 20 jaar en mannen van middelbare leeftijd en sommigen die op het punt staan ​​met pensioen te gaan.

Maar voorlopig is er geen andere optie en we gaan niet klagen, zegt Maria, we mogen blij zijn dat de ERTE bestaat. Het is meer dan vijf weken geleden sinds de vulkaanuitbarsting en de directie van Europlátano heeft onvermoeibaar gewerkt om de gevolgen ervan zoveel mogelijk te beperken. Ze zijn al weken bezig met het reorganiseren van het werk en het verminderen van de ploegen. Maar om het bedrijf gezond te houden, dat ruim 350 mensen tewerkstelt en meer dan 750 agrarische partners heeft, moet de directie nu gebruik maken van de ERTE.

Ook de vloot vissersboten in de haven van Bagañete staat op non-actief. Razziel, die al weken niet is gaan vissen en die vastbesloten is om met zijn vrouw op het eiland te blijven om hun drie kinderen van 4,5 en 8 jaar oud op te voeden, bezocht gisteren het ‘Oficina de Atención a los Afectados’ om enige vorm van steun te kunnen ontvangen.

Razziel, die reeds 12 jaar op La Palma woont en uit Cuba afkomstig is, legt uit: Een week voordat de vulkaan uitbarstte, wist ik al dat er iets mis was omdat de vissen waren verdwenen. Zodra de vulkaan losbarstte, wist ik dat niets meer hetzelfde zou zijn op het eiland.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).