Opwarming van de aarde bedreigt de zuidelijke kustgebieden van Tenerife

Geschreven op 29/10/2021De temperatuurstijging door het effect van broeikasgassen op de atmosfeer, de stijging van de zeespiegel, die kustgebieden zal overstromen en stranden en infrastructuur zal aantasten, de opmars van woestijnvorming en het verlies aan biodiversiteit, zowel bij dieren als bij planten, zijn de belangrijkste bedreigingen van de opwarming van de aarde op de Canarische Eilanden. Een gebied waar het steeds minder zal regenen en dat meer en meer zal worden blootgesteld aan extreme weersomstandigheden.

De cocktail van al deze fenomenen accentueert de kwetsbaarheid van een archipel die, dankzij het klimaat, vandaag de dag een van de belangrijkste toeristische bestemmingen ter wereld is, een sector die een derde van het bruto binnenlands product van de eilanden vertegenwoordigt.

De voorzitter van het Wetenschappelijk Comité van de regering van de Canarische Eilanden voor klimaatverandering, Aridane González, waarschuwde al voor de "hoge kwetsbaarheid" van de bevolking en van de infrastructuur in de kustgebieden en van de sociaaleconomische effecten die de zeespiegelstijging zullen veroorzaken.

We verliezen niet alleen meters emblematische stranden zoals Las Teresitas of Las Canteras, maar ook stranden zoals Cofete op Fuerteventura of de stranden in het zuiden van Tenerife of Gran Canaria. Maar ook huizen en hotels in toeristische locaties in de buurt van de kust zullen worden getroffen, aldus González.

Daarnaast onderstreepte hij niet alleen de gevolgen van de verandering door atmosferische stromingen, waardoor de eilanden worden blootgesteld aan tropische stormen maar ook de impact van de stijgende temperaturen op de ecosystemen, waardoor endemische soorten zullen verdwijnen.

De minister van Ecologische Transitie, Strijd tegen de Klimaatverandering en Territoriale Planning van de Canarische Eilanden, José Antonio Valbuena, is voorstander om het toekomstplan betreffende de evolutie van de kustlijn opnieuw te evalueren en aan te passen gezien de voorspelling van de zeespiegelstijging, maar heeft ook gewezen op de zeer ingrijpende effecten op de primaire sector, als gevolg van de vermindering van de regenval en de voortschrijdende woestijnvorming, vooral na 2050.

Een andere reële bedreiging zijn bosbranden, die steeds heviger zullen worden en daarom moeilijker te beheersen zijn, zoals vorig jaar op Gran Canaria. Het bosbrandalarm is niet meer alleen in het zomerseizoen van kracht, maar geldt het hele jaar door.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).