Een aardbeving met een kracht van 5 doet vier eilanden trillen

Geschreven op 31/10/2021De seismiciteit geeft een indicatie van de toestand van de Cumbre Vieja vulkaan. In feite zijn recente aardbevingen gekoppeld aan het uitbarstingsproces. Het monitoringnetwerk van het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) heeft 42 aardbevingen op La Palma gelokaliseerd.

Een dozijn van hen met een kracht van meer dan 3 op de schaal van Richter. Om 7.24 uur was er een aardbeving met een kracht van 5. Het is de zwaarste aardbeving sinds het begin van de uitbarsting en vond plaats in het zuidwesten van de gemeente Villa de Mazo op een diepte van 35 kilometer.

Deze aardbeving werd gevoeld op La Palma, El Hierro, La Gomera en Tenerife in Santiago del Teide, La Guancha, Icod de los Vinos, Guía de Isora, Los Realejos, Candelaria, Güímar, La Orotava, San Miguel de Abona, Granadilla de Abona, Santa Úrsula en Los Silos.

De directeur van de IGN op de Canarische Eilanden, María José Blanco, benadrukte gisteren dat de seismische activiteit zich steeds in dezelfde gebieden en op identieke diepten bevindt.

Om de monitoring van deze aardbevingen te verfijnen, hebben experts van het ‘Centro Superior de Investigaciones Científicas’ (CSIC) de glasvezelbekabeling, die wordt gebruikt door het astrofysische observatorium El Roque de Los Muchachos, omgevormd tot een seismisch netwerk om grondbewegingen te detecteren. Door het grote aantal sensoren, één voor elke tien meter kabel, zal het mogelijk zijn om studies uit te voeren die moeilijk zijn met conventionele seismografen,

Ongeveer 10.000 bezoekers zullen naar verwachting naar La Palma reizen om de vulkaanuitbarsting van dichtbij te observeren. Een feit dat werd benadrukt door Miguel Ángel Morcuende, technisch directeur van Pevolca, die de bezoekers bedankte om op deze manier de lokale economie te stimuleren. Bovendien benadrukte Morcuende nogmaals dat dit aantoont dat het op La Palma veilig is.

Tjidens dit lange weekend hebben de Cabildo van La Palma en het management van Pevolca een gratis shuttlebusdienst gelanceerd om de Cumbre Vieja-vulkaan te kunnen zien. De diensturen tot maandag zijn van 10:00 uur tot 22:40 uur, met een laatste terugkeer uit Tajuya om 24:00 uur.

Morcuende benadrukte dat dit bussysteem een ​​maatregel is uit veiligheidsoverwegingen, om de doorgang van de hulpverleningsvoertuigen te vergemakkelijken en opdat er geen filevorming zou ontstaan.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).