Het zuiden van Tenerife herleeft na de pandemie

Geschreven op 01/11/2021Het huidige beeld van het zuiden van Tenerife is in niets meer te vergelijken met het beeld van een jaar geleden, toen de pandemie de belangrijkste economische sector van de archipel herleidde tot nul met gesloten hotels, verlaten stranden en straten en zo goed als geen verkeer op de snelwegen tot gevolg.

Het zijn twee verschillende werelden, voor en na Covid. Nu is het landschap totaal veranderd. De verwachtingen voor het herfst-winterseizoen zijn gunstig. Na verschillende afgebroken starts als gevolg van de opeenvolgende pandemische golven, ondersteunt de vaccinatie onder de Europese bevolking het herstel, al is er nog steeds wat schrik aanwezig voor mogelijke nieuwe varianten van het virus.

De luchtvaartmaatschappijen hebben 6,4 miljoen luchtstoelen voor Tenerife Zuid ingepland voor het winterseizoen, dat gisteren officieel is begonnen, een cijfer dat 25% hoger is dan twee jaar geleden vóór de coronacrisis. De gegevens van het Ministerie van Toerisme wijzen in dezelfde richting en voorlopig hoopt men het jaar af te sluiten met meer dan 6 miljoen bezoekers.

Vanaf november is de luchtconnectiviteit met 140 bestemmingen hersteld, dat zijn er slechts 13 minder dan vóór de pandemie. Enkele verbindingen met de Scandinavische landen zijn verloren gegaan, maar worden goedgemaakt door extra vluchten vanuit Frankrijk en Italië. Het Verenigd Koninkrijk telt opnieuw het grootste aantal geplande stoelen, namelijk 2,2 miljoen of 6% meer dan twee winters geleden.

In het zuiden van Tenerife zijn 92% van de toeristische accomodaties terug heropend. Omgerekend naar het aantal bedden betekent dit dat er momenteel 70.479 van de in totaal 73.553 bedden beschikbaar zijn.

Het optimisme dat is teruggekeerd in de sector met de komst van het hoogseizoen, staat in schril contrast met de nachtmerrie en het gevoel van onwerkelijkheid van 2020.