De luchtkwaliteit is extreem slecht op La Palma

Geschreven op 02/11/2021De kwaliteit van de lucht in Los Llanos (La Palma) is opnieuw "extreem ongunstig" vanwege de hoge aanwezigheid van PM10, dat zijn alle stofdeeltjes in de lucht die kleiner zijn dan 10 micrometer. Er werden concentraties gemeten tot 311 microgram per m3, dat is erg hoog als je weet dat de luchtkwaliteit goed is als de aanwezigheid van PM10-deeltjes minder is dan 20 microgram per kubieke meter.

Het ‘Instituto Volcanológico de Canarias’ (Involcan) heeft vele vulkanische bommen op de zuidelijke flank van de uitbarsting geregistreerd. Een vulkanische bom is een bol(letje) gesmolten gesteente met een diameter van 64 mm of meer. Vulkanische bommen kunnen kilometers ver van de krater neerkomen en zijn erg gevaarlijk.

In de nacht van maandag op dinsdag werden zo'n 37 aardbevingen gelokaliseerd. De zwaarste met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter in de gemeente Fuencaliente op een diepte van 14 kilometer.

Het laatste rapport van de ‘Dirección de Seguridad Nacional’ (DSN) stelt dat de morfologie van de kegel herhaaldelijk verandert als gevolg van de opeenvolgende processen van groei en herconfiguratie.

Er wordt ook in vermeld dat in de afgelopen 24 uur er een toename is geweest van de uitstoot van as wat vooral het westen en noordwesten van het eiland treft, met een bijzondere intensiteit in Los Llanos de Aridane.

De luchtvaartmaatschappij Binter heeft dinsdag alle vluchten met La Palma opgeschort vanwege de aswolk die het vliegveld aantast.