De as van de vulkaan zet het luchtverkeer op de Canarische Eilanden onder druk

Geschreven op 04/11/2021De slechte kwaliteit van de lucht duurt voort in de Aridane-vallei. Er zijn hoge concentraties zwaveldioxide (SO2) en deeltjes van minder dan tien micron geregistreerd en de wind drijft de as richting de andere eilanden, wat het luchtverkeer bemoeilijkt.

Vanwege deze SO2-niveaus werden de lessen woensdag telematisch gehouden in de gemeenten El Paso, Los Llanos de Aridane, Tazacorte y Tijarafe.

Het dagelijkse volume zwaveldioxide dat door de vulkaan wordt uitgestoten, was gedurende zeven opeenvolgende dagen gedaald tot 4.990 ton op zondag, maar op maandag steeg het plots terug tot 22.000 ton.

De luchtvaartmaatschappijen Vueling en Iberia maakten dinsdag reeds bekend dat ze hun activiteiten met de luchthaven Tenerife Noord zouden annuleren, terwijl acht vluchten van het vasteland werden omgeleid naar het zuiden van het eiland.

Ook gisteren heeft Binter de vluchten met het ‘Isla Bonita’ geannuleerd, een maatregel die sinds maandagmiddag van kracht blijft.

De lava van de vulkaan beslaat momenteel een oppervlakte van 987,9 hectare en het aantal verwoeste gebouwen bedraagt 2.613, plus nog eens 136 die gedeeltelijk beschadigd zijn of zich in de gevarenzone bevinden. Er liggen ondertussen ook 73 kilometer aan wegen begraven onder de lavastromen.

Er wordt aan herinnerd dat de aanhoudende seismische activiteit te wijten is aan het voortdurend opladen van de vulkaan, niet aan het feit dat er een nieuwe monding of uitbarstingscentrum zou gaan ontstaan op een andere plaats.

Zo heeft het ‘Instituto Geográfico Nacional’ woensdagochtend een nieuwe aardbeving geregistreerd met een kracht van 4,9 op de schaal van Richter op een diepte van 36 kilometer in het zuidwesten van de gemeente Mazo. De beving werd ook gevoeld in sommige gemeenten op Tenerife en La Gomera en is de derde zwaarste sinds het begin van de uitbarsting.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).