Wanneer komt er een einde aan de vulkaanuitbarsting op La Palma?

Geschreven op 05/11/2021


​ 


Voor het eerst in bijna 50 dagen na de uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan zijn de experts lichtjes optimistisch over het einde van het natuurlijke maar tegelijkertijd verwoestende gebeuren dat de ‘Palmeros’ sinds 19 september kwelt.

Carmen López van het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) verklaarde dat de waarden van lage vulkanische activiteit, seismiciteit en emissies van zwaveldioxide (SO2) als "positieve tekenen"mogen worden beschouwd en typisch zijn voor een remissie. De neerwaartse trend moet zich uiteraard doorzetten al kunnen de waarden te allen tijde terug veranderen.

En donderdagmorgen was het al zover en werd het optimisme opnieuw de kop ingedrukt. De activiteit van de vulkaan nam opnieuw toe met een opleving van de uitstoot van zwaveldioxide (SO2) tot 29.400 ton per dag alsook een toename van de lava uitstoot.

Het waren goede tekenen maar de omvang en de frequentie van de aardbevingen moeten ook verminderen, zei ‘Vigilancia Volcánica’ van het IGN, verwijzend naar de recente bevingen tussen Mazo en Fuencaliente op een diepte van ongeveer 35 kilometer, met respectievelijk een kracht van 5 en 4,8 op de schaal van Richter.

De lavastromen hebben tot hier toe 981 hectare aardoppervlak bedekt en 1.443 gebouwen werden vernietigd of beschadigd waarvan 1.166 voor residentieel gebruik, 147 landbouw, 69 industrieel, 33 recreatief, 13 voor openbaar gebruik en 15 van andere aard.

De luchtkwaliteit in Los Llanos de Aridane werd gisteren bestempeld als "extreem ongunstig" alsook de concentraties van zwaveldioxide waren erg hoog in de gemeenten Los Llanos, El Paso, Tazacorte, Tijarafe, Puntagorda en Fuencaliente werd aan de lijst toegevoegd.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).