‘El Pino Esrengado’, de horizontaal groeiende boom van Arico

Geschreven op 08/11/2021


​ 


Hij is al meer dan 300 jaar oud ondanks een kruipend leven in een omgeving die verre van ideaal is door de aanwezigheid van waterleidingen, elektriciteits- en telefoonpalen. Toch streeft de unieke Pino Esrengado ernaar om aan het einde van de maand de mooiste boom van Spanje te worden, hoewel hij in werkelijkheid meer dan mooi is, origineel, bijna uniek omdat hij horizontaal groeit (10 meter) en niet verticaal.

Zoals het een goede Canarische den betaamt, heeft de boom overstromingen, droogtes en branden overleefd en de felle passaatwind, die er constant waait, heeft gezorgd voor zijn speciale vorm, zoals ‘La Sabina’ in El Hierro.

Vreemd genoeg is de Pino Esrengado, ondanks het feit dat hij zich heel dicht bij het historische dorp Icor bevindt, een van die natuurlijke monumenten van Arico die weinig bekend zijn, onder andere omdat er nauwelijks borden staan en de boom zich op privégrond bevindt.

Andrés Martínez, gemeenteraadslid voor Milieu, erkent dat de Pino Esrengado op privéterrein staat en ze weinig kunnen doen, behalve praten met ‘Patrimonio’ om de natuurlijke omgeving te verbeteren en met Endesa om enkele lichtmasten weg te halen en ziet deze kandidatuur als een kans.

En dat was precies de reden die Héctor Moreno, een natuurliefhebber uit Santa Cruz, ertoe bracht de Pino Esrengado in te schrijven in de wedstrijd voor de mooiste boom van Spanje. Het gaat er niet om om deze wedstrijd te winnen maar hij wil meer aandacht voor deze prachtige boom en vooral voor de verbetering van het milieu.

Iedereen die geïnteresseerd is om te stemmen op de Pino Esrengado of zoals we eerder deze week reeds berichtten op de Drago Milenario in Icod kan dit doen via de link https://arboleuropeo.es/votaciones-arbol-del-ano-en-espana-2022/#top - De stemperiode eindigt op 21 november en op 27 november wordt de naam van de winnaar bekendgemaakt.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).