De ‘containercrisis’ houdt de Canarische bedrijven in spanning

Geschreven op 09/11/2021


​ 


Vrijdag 26 november is het opnieuw Black Friday en maken consumenten van de gelegenheid gebruik om, vanwege de hoge kortingen, kerstcadeaus te kopen. Dit jaar wordt de campagne echter bedreigd door voorraadtekorten en de containercrisis.

En met Kerstmis voor de deur kan de storm helemaal losbarsten omdat het aanbod de vraag mogelijk niet kan dekken. Bestaat er degelijk een gevaar voor tekorten van producten tegen het einde van het jaar?

De voorzitter van Fauca, Abbas Moujir, verklaarde dat het niet nodig is om nu reeds alarm te slagen. Het is waar dat sommige producten duurder kunnen worden en andere, heel populaire producten schaarser zullen worden, maar dat is ieder jaar hetzelfde.

Toch is het nieuws uit het buitenland, en vooral uit China, het belangrijkste producerende land, niet echt veelbelovend. Veel factoren zijn van invloed op de huidige wereldhandelscrisis. Het eerste is dat de schepen in de Chinese havens veel vertragingen oplopen vanwege de sanitaire beperkingen, ondanks het feit dat de vraag wereldwijd is toegenomen. Als we er rekening mee houden dat 80% van de wereldhandel over zee gaat, heeft men een idee van het effect van deze vertraging op de wereldwijde commerciële activiteit.

Bij dit alles komt nog de stijging van de transportkosten, die in het geval van de Canarische eilanden zijn verdubbeld en de stijging van de grondstofprijzen.

Maar welke economische sectoren worden het meest getroffen door deze crisis? Eigenlijk allemaal. Textiel en elektronische producten zijn mogelijk schaars deze kerst en voedingsproducten zullen niet ontbreken op de tafel, maar ze zullen duurder worden.

Een paar dagen geleden waarschuwde men voor een "brutale stijging" van de productiekosten in de primaire sector in Spanje en dit scenario doet zich ook voor op de Canarische Eilanden, waar de productiekosten tot 70% zijn gestegen. Daarom is het meer dan waarschijnlijk dat zowel de lokale als de internationale producten, die gewoonlijk met Kerstmis worden geconsumeerd, in prijs zullen stijgen.

Het is waar dat deze situatie tijdelijk is en binnen een paar maanden zal worden opgelost, maar het heeft een probleem op tafel gelegd dat de hele planeet kent: de enorme afhankelijkheid van China. Vandaar de bekende uitdrukking: 'Als China niest, wordt de wereld verkouden'.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).