De vulkaan op La Palma verwoest de biodiversiteit

Geschreven op 10/11/2021Volgens de CSIC-onderzoeker Manuel Nogales lijdt de vegetatie heel erg onder de uitbarsting van  de Cumbre Vieja, vooral omdat het proces al lang aan de gang is. In die regio komen er vooral veel dennenbossen voor.

Hij legt uit dat bij fotosynthese, waarbij de Canarische dennen water en koolstofdioxide omzetten in zuurstof en glucose, dit nu gebeurt met zure aerosolen die vrijgekomen zijn uit de vulkaan, waardoor ze een geelachtig uiterlijk krijgen.

Nogales is reeds vanaf het begin van de uitbarsting de effecten op de biodiversiteit in de regio aan het bestuderen en legde uit dat de passaatwinden het magmatische materiaal, inclusief as en zand, verplaatsen en daardoor belangrijke veranderingen in de vegetatie veroorzaken.

Hoewel de schade niet zo spectaculair is als die veroorzaakt wordt door een brand, verloopt dit proces langzamer maar is op termijn net zo schadeljk en als voorbeeld haalde hij aan dat er nu veel naalden vallen, wat niet normaal is voor de tijd van het jaar.

We weten niet hoe het herstel zal zijn, want dit is een heel nieuw scenario voor ons, zegt de onderzoeker, die eraan herinnert dat de uitbarsting van de Teneguía van 50 jaar geleden vooral aan de kust plaatsvond en geen dennenbossen aantastte.

De CSIC-teams voeren wekelijkse monitoring uit van de flora en fauna, zoals onder andere de impact op de vleermuizen en de insecten. Dit is erg belangrijk omdat het de eerste keer is dat er een uitgebreid onderzoek wordt gedaan op de biodiversiteit die wordt aangetast door een vulkaanuitbarsting en het is de bedoeling zoveel mogelijk informatie te verzamelen wat aanleiding zal geven tot interessante rapporten.

Nagoles benadrukt dat het erg moeilijk werken is in een steeds veranderend scenario en zegt dat er van de 32 stations, waarmee ze alle flora- en faunagegevens registreren, er nog maar enkele overblijven omdat de rest werd bedolven onder de lava.

In tegenstelling tot wat er gebeurde met de onderwatervulkaan nabij El Hierro, waar na een paar jaar de fauna en flora erg zijn verrijkt, is de wetenschapper van mening dat er hier meer onbekende factoren zijn.

Hij heeft echter alle vertrouwen in het herstelvermogen van de Canarische den, die als het ware tussen de vulkanen is geboren en bevestigt dat de veroorzaakte schade omkeerbaar zal zijn.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).