Volgt er opnieuw een opleving van de activiteit van de vulkaan op La Palma?

Geschreven op 11/11/2021Dinsdag nam de activiteit van de vulkaan nog af en dacht men dat misschien het einde in zicht kwam, maar woensdag is de situatie opnieuw veranderd.

De toename van de seismische activiteit de afgelopen uren op La Palma zou de voorbode kunnen zijn van een opleving van de vulkanische activiteit in het Cumbre Vieja-gebied, zoals bij vorige gelegenheden is gebeurd tijdens het uitbarstingsproces, hoewel het nog "vroeg" is om conclusies te trekken volgens het IGN .

Dit is wat Itahiza Domínguez, een seismoloog van het ‘Instituto Geográfico Nacional’ (IGN) opmerkte en herinnerde eraan dat het al eerder is gebeurd dat de toename van aardbevingen op een diepte tussen de 20 en 30 kilometer een grotere vulkanische activiteit aan het oppervlak teweegbracht.

Het kan een symptoom zijn van het opnieuw activeren van diepe magmareservoirs met krachtige uitbarstingen tot gevolg.

De afgelopen dagen zijn er vijf aardbevingen geweest op deze diepte en in de laatste uren meer dan twintig, waarvan één met een kracht van 4,8 op de schaal van Richter. Er zijn zelfs bevingen mogelijk met een kracht van 5 tot 6.

Ondertussen heeft een nieuwe lavastroom woensdagmorgen de Atlantische Oceaan bereikt in de buurt van het strand van  Los Guirres. Het contact van de 900 graden hete lava met het koude zeewater veroorzaakte opnieuw een thermische schok.

Een schip van de Spaanse marine gaat de boeren naar hun bananenplantages brengen omdat er vele wegen zijn afgesloten door de lavastromen, zodat ze de nodige onderhoudswerkzaamheden kunnen uitvoeren.

Momenteel doen de boeren in de belangrijke bananenregio Puerto Naos en La Bombilla er meer dan anderhalf uur over om hun plantages te bereiken en de marine brengt de boeren in 20 minuten van de haven van Tazacorte naar het strand van Puerto Naos. Er wordt verwacht dat ze gemiddeld drie trips per dag zullen maken.

Copernicus heeft de monitoring van het vulkaangebied van La Palma bijgewerkt en toont aan dat er tot hier toe 999,6 hectare land bedolven werd onder de lava en 2.605 gebouwen/constructies werden beschadigd of vernietigd.