Olivijnkristal, een schat uit de vulkaan die ons niet rijk zal maken

Geschreven op 17/11/2021Een schat met een groene kleur kookt diep onder het aardoppervlak van de Cumbre Vieja bij een temperatuur tussen de 1.200 en 1.800 graden Celsius. We hebben het over olivijn, een halfedelsteen mineraal rijk aan magnesium en arm aan ijzer dat veel wordt gebruikt in sieraden.

Het wordt tientallen kilometers diep gevormd in magmatische reservoirs en stijgt op in vloeibaar magma samen met andere opgeloste mineralen en gassen.

Het ‘Instituto Volcanológico de Canarias’ (Involcan) deelde afgelopen zaterdag 6 november een foto van deze kleine olijfgroene kristallen in het vulkanisch gesteente alsof het inktvlekken op papier waren. Veel mensen begonnen zich op de sociale media af te vragen of deze merkwaardige bevinding waardevol kan zijn en daarom op enigerlei wijze zou kunnen bijdragen om de getroffen gebieden weer op te bouwen zodra de vulkaan tot rust is gekomen.

Geoloog en professor aan de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria, José Mangas Viñuela, zegt hierover : Een juwelier zal niet geïnteresseerd zijn in de olivijnen van La Palma omdat ze erg klein zijn, minder dan één centimeter en omdat ze gebroken zijn door de explosiviteit van de vulkaan. In Californië, India en Brazilië daarentegen zijn er basaltgesteenten die olivijnkristallen bevatten die veel groter zijn en dat zijn degenen die over de hele wereld worden geëxporteerd en verwerkt in goedkopere juwelen.

Als we een juweel kopen, willen we dat het een leven lang meegaat, bestendig, transparant en glanzend is en een mooie kleur heeft. De meeste goede edelstenen, zoals diamanten, saffieren en smaragden hebben een hardheid van respectievelijk 10, 9 en 8 op de hardheidsschaal van Mohs, terwijl die van olivijn gemiddeld tussen de 6 en 7 bedraagt, voegt de geoloog toe.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).