La Palma blijft in de running voor de ‘Thirty Meter Telescope’

Geschreven op 18/11/2021De ‘National Academy of Science’ van de Verenigde Staten presenteerde onlangs hun rapport 'Pathways to Discovery in Astronomy and Astrophysics for the 2020s', een onderzoek dat elke tien jaar plaatsvindt en onderzoeksprioriteiten identificeert en aanbevelingen doet voor toekomstige investeringen in de wetenschap voor de komende 10 jaar.

Het rapport beklemtoont dat de ‘Thirty Meter Telescope’ (TMT) een prioriteit is en handhaaft La Palma als mogelijke locatie en bevestigt daarmee de noodzaak om te investeren in ten minste één van de projecten van dit type telescopen die al zijn voorgesteld.

Deze beslissing betekent ook dat de wetenschappelijke evaluatie, die is uitgevoerd door dit Amerikaanse topcomité, de wetenschappelijke doelstellingen van de TMT als levensvatbaar acht als deze op het eiland La Palma zou geïnstalleerd worden.

De Canadian Astronomy Society heeft aangekondigd dat het zal weigeren de Thirty Meter Telescope (TMT) te installeren op Hawaï, wat tot nu toe de voorkeur was van het internationale consortium dat de infrastructuur promoot, als het niet de goedkeuring heeft van de inheemse bevolking in Hawaï.

En gezien de lokale bevolking heeft laten weten dat er niet te onderhandelen valt omdat de berg Mauna Kea, waar de TMT zou worden gebouwd, een heilige plaats is, lijkt alles erop te wijzen dat plan B zal worden uitgevoerd en dat La Palma meer en meer kans maakt dat de telescoop op de Roque de los Muchachos zal worden gebouwd.

Reeds in januari vorig jaar verklaarde Ashutosh Sharma, secretaris van de afdeling Wetenschap en Technologie van India, een andere partner van TMT, dat ze graag zouden zien dat het project naar de alternatieve locatie zou worden verplaatst, namelijk het prachtige eiland La Palma. En ook Japan heeft zich hierover positief uitgelaten.

Het recente rapport van de ‘National Academy of Science’ is bovendien erg positief over het project en La Palma heeft alvast een streepje voor omdat de nachthemel van La Palma is uitgekozen uit 44 wereldwijde locaties als de donkerste ter wereld, wat de studie van het universum vergemakkelijkt.

De Canarische regering ziet de bouw van deze telescoop, die de ‘grootste, de meest geavanceerde en de krachtigste ter wereld is’ wel zitten.

Volgens de minister zou de installatie van deze telescoop op La Palma een enorme externe investering betekenen die ook een paar honderd banen zou kunnen opleveren gedurende de bouwperiode maar ook nadien. De expoitatie zou een economische impact hebben van ongeveer 26 miljoen dollar per jaar en 140 hooggekwalificeerde banen opleveren.


LEES HIER ALLE NIEUWSBERICHTEN VAN VANDAAG!

Lees dagelijks het laatste nieuws over Tenerife en de Canarische Eilanden via onze app of onze website : www.tnttenerife.com

Hebt u onze app nog niet gedownload, doe dat dan snel : https://apps.apple.com/app/id1493013474 (Apple) of https://bit.ly/2sZJ4Cd (Android).